TomTom werkt aan off-board navigatie: ideaal voor de iPhone

Navigatie op mobiele telefoons had bij TomTom de laatste jaren geen hoge prioriteit. Er viel genoeg geld te verdienen met GO- en ONE-apparaten, terwijl de telefoon- en pda-software zo gemakkelijk te kraken was dat er vaak niet eens voor werd betaald. TomTom beweerde dat er geen duidelijke businessmodellen voor mobiele navigatie waren en de kans […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

tomtom-mobileNavigatie op mobiele telefoons had bij TomTom de laatste jaren geen hoge prioriteit. Er viel genoeg geld te verdienen met GO- en ONE-apparaten, terwijl de telefoon- en pda-software zo gemakkelijk te kraken was dat er vaak niet eens voor werd betaald. TomTom beweerde dat er geen duidelijke businessmodellen voor mobiele navigatie waren en de kans dat ze veel moeite wilden doen om een navigatieoplossing voor de iPhone er bij Apple doorheen te drukken, leek dan ook niet zo groot. Maar misschien gloort er weer wat hoop: tijdens een persconferentie over de derde kwartaalcijfers zei CEO Harold Goddijn dat er een off-board navigatieoplossing voor mobiele telefoons aankomt.

Off-board houdt in dat alle kaarten niet op de mobiele telefoon, maar op de server staan. Dat houdt in dat de hoeveelheid software op de telefoon beperkt kan zijn: alle routeberekeningen worden op de server gedaan en je geen opslagruimte nodig voor het bewaren van kaarten. Ideaal voor de iPhone 3G zou je denken: die heeft al een ingebouwde GPS-ontvanger en staat dankzij 3G altijd in verbinding met internet. En een lichtgewicht software-oplossing die nauwelijks invloed heeft op de performance is er bij Apple makkelijker doorheen te krijgen. Helaas weten we niet of de plannen van TomTom iets met de iPhone te maken hebben. In de eerste helft van 2009 zal de off-board navigatieoplossing op de markt verschijnen en komt er ook meer duidelijkheid over businessmodellen. Het kan namelijk best zo zijn, dat TomTom de oplossing alleen via telecomoperators gaat aanbieden, zodat je bijvoorbeeld een navigatiebundel bij je mobiele abonnement kunt afsluiten.

Dat TomTom serieus met mobiele navigatie aan de slag gaat blijkt uit een interne reorganisatie, waarbij Kurt Lyall de leiding krijgt over een nieuw opgerichte TomTom Mobile-divisie. Ook gaat TomTom nieuwe medewerkers aannemen om de activiteiten op het gebied van mobiele telefonie te versnellen.

De concurrentie kan voor TomTom van twee kanten komen: enerzijds van bestaande off-board navigatieoplossingen zoals Webraska en Wayfinder, die een wat kwakkelend bestaan leiden, en anderzijds van TomTom’s grootste concurrent Garmin, die bezig is om de nuvifone te ontwikkelen. Maar zoals gezegd: aanwijzingen dat het mobiele offensief van TomTom ook iets voor de iPhone te bieden heeft, zijn er nog niet.

Via: Autoconnect

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:11
Categorie Navigatie
Onderwerpen gps, Navigatie, tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.