Toca Builders voor iPad en iPhone: creatief bouwspel voor kinderen

Ontwikkelaar van belangrijke kinderapps Toca Boca heeft Toca Builders voor iPad uitgebracht: een creatief bouwspel voor kinderen.

Toca Builders logoHet succes van Minecraft is achteraf makkelijk te verklaren: de vrijheid om een geheel eigen wereld te bouwen en daar avonturen te beleven is een bijzondere ervaring. De Zweedse ontwikkelaar Toca Boca, inmiddels de sterkste merknaam in de markt voor kinderapps met titels als Toca Hair Salon 2 en Toca House, heeft zich gewaagd aan een soortgelijk bouwspel. Toca Builders is volledig gericht op kinderen en biedt geheel volgens de filosofie van het bedrijf geen ingewikkelde uitlegschermen maar intuïtieve manieren om de mogelijkheden van de app te ontdekken.

Begin je aan Toca Builders, dan word je zonder uitleg in het diepe gegooid. Maar dat is meteen ook de kracht van de app. Je bestuurt een robotachtig mannetje dat een paar blokjes op een groot leeg veld plaatst en dan zomaar stilstaat, alsof hij vraagt om interactie. Je ontdekt dat je de camera draait met een vinger op het scherm. De kleine schakelaar draait het personage zelf. Er is een knop om blokjes neer te leggen, terwijl een andere knop jouw mannetje laat lopen. Zo kun je al beginnen met blokjes plaatsen en simpele bouwsels creëren.

Toca BuildersOp het speelveld kom je verschillende personages tegen. Als je een wat dikkere, ronde robot aantikt, richt hij een blaaspijp omhoog. Met een bal in de hoek van het scherm verplaats je een richtkruis waarna je met de actieknop een verfklodder lanceert. De verschillende kleuren spetteren op de ondergrond of je blokjes. Zo leer je steeds weer nieuwe trucjes om te bouwen en te kleuren. Een mannetje met spinachtige benen takelt blokjes omhoog als een hijskraan. Een kereltje met een springveer als lichaam laat je hoog in de lucht bouwen. Wil je snel een ondergrond verven, dan rol je op een soort basket met oneindige verfvoorraad over een vlakke ondergrond.

Toca BuildersMet de zes verschillende personages kunnen kinderen zo veel mogelijk bouwen als ze willen. In het hoofdmenu maak je nieuwe werelden aan, zodat je niets hoeft weg te gooien. Dat de creaties zijn beperkt tot het plaatsen van gekleurde blokjes, voelt op dit moment niet als een beperking. Wel moet je even wennen aan de besturing, die voor iets jongere kinderen net even te ingewikkeld is. De charme van de personages en de vindingrijke bouwmogelijkheden zorgen wel voor een bijzondere ervaring waarmee creatieve kinderen met een beetje geduld heel mooie creaties kunnen vervaardigen. En blokjes neergooien, afbreken en met verf smijten is ook zonder duidelijk einddoel al leuk genoeg. Toca Builders bewijst opnieuw dat Toca Boca de kindermarkt meer dan goed begrijpt.

Downloaden: Toca Builders (€0,89, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2013, 20:10
Categorieën Games, Kinderen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.