Tijdvak IV voor iPad: geschiedenisapp tot 1 september gratis

Tijdvak IV is een geschiedenisboek op de iPad. Deel 4 bespreekt de late middeleeuwen en de opkomst van steden, staten en handel.

tijdvak 1300Als je in de App Store zoekt naar de Tijdvak-apps, dan vind je vier geschiedenisapps voor de middelbare school. Tijdvak I gaat over de tijd van jagers en boeren, Tijdvak II over de Grieken en Romeinen en Tijdvak III over de tijd van monniken en ridders. Nieuw is de app Tijdvak IV, die tot 1 september gratis te downloaden is en over Europa rond 1300 gaat. Deze app vertelt over de tweede helft van de Middeleeuwen, de opkomst van steden en de handel.

De opkomst van handel en ambacht legde de basis voor de agrarisch-stedelijke samenleving. Alles wordt uitgelegd in tekst, voorzien van veel kaarten en afbeeldingen. Tijdvak IV is geen interactief studieboek, zoals de boeken die je met iBooks Author maakt, maar meer een plaatjesboek met tekst. Wel zit er af en toe een filmpje in van Schooltv.

De app is ontwikkeld voor het geschiedenisonderwijs, maar het is op het eerste gezicht wat onduidelijk wat de status van dit boek is. Is dit een aanvulling op gedrukte schoolboeken die al in gebruik zijn? Auteur Robert-Jan Wes heeft een boek uitgebracht met de titel ‘De tien tijdvakken‘, waarin hij de tijdvakkenmethode uiteenzet. Daarin lees je onder andere dat er bij de Tien Tijdvakkenmethode rekening is gehouden met de kerndoelen en eindexameneisen volgens de Commissie De Rooy. Als het goed is kunnen we dus nog 6 nieuwe delen in deze serie verwachten om de Tien Tijdvakken compleet te maken. Wel storend is dat er in de tekst meteen al een spelfout staat: “Deze app is speciaal ontwikkelt voor het geschiedenisonderwijs.” Niet zo geschikt om Nederlands mee te leren dus. En erg uitgebreid is de content in de app ook niet. Dus leuk om doorheen te bladeren, maar nog geen vervanger van het schoolboek.

Downloaden: Tijdvak IV (tijdelijk gratis, iPad, iOS 6.1+)

tijdvak geschiedenis 1

tijdvak geschiedenis app ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 augustus 2013, 16:30
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.