The Particles voor iPad legt deeltjesfysica op speelse manier uit

The Particles is een iPad-app over deeltjesfysica, voorzien van veel afbeeldingen en duidelijke uitleg. Leuk voor natuurkunde-fans.

the particles icoonDe iPad-app The Elements kent iedereen inmiddels. De app laat je op een fraaie manier kennismaken met de periodieke tabel van elementen. The Particles doet iets soortgelijks, maar dan voor de natuurkunde van kleine deeltjes, zoals het higgsdeeltje (‘goddeeltje’). Niet met ingewikkelde formules, maar met toegankelijke informatie die is onderverdeeld in vijf groepen. Vanaf het startscherm zijn de vijf categorieën te bereiken. Je ziet welke deeltjes in een bepaalde groep horen en welke eigenschappen ze hebben. De app legt ook uit hoe het standaardmodel van de deeltjesfysica eruit ziet en bevat een woordenlijst die vanuit de hele app bereikbaar is.

Een app als deze moet het vooral ook hebben van de plaatjes. Gelukkig zijn er in de deeltjesfysica heel wat bijzondere afbeeldingen voorhanden, die de besproken concepten uitleggen. De doelgroep van de app is nogal breed: van geïnteresseerde leek tot mensen met een natuurkunde-achtergrond. Beide komen aan hun trekken: als gewone gebruiker kun je door de afbeeldingen en uitleg bladeren, terwijl je als natuurkundige bij elk deeltje gedetailleerde informatie vindt over symbool, massa, lading en andere feiten.

Downloaden: The Particles (€6,99, iPad, iOS 5.0+)

the particles 1

the particles 2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2013, 22:22
Categorie Uncategorized
Onderwerp natuurkunde

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.