Streetmate: zwartwit-fotografie op de iPhone

Streetmate is een applicatie voor de iPhone en iPod touch die de liefhebbers van zwartwit fotografie bedient. Contrast, scherpte en lens zijn in te stellen voor het nemen van een foto.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Streetmate iPhone iPod touchEr zijn heel wat applicaties op de iPhone waarmee je een geschoten foto kan voorzien van een zwartwit-filter. Door de helderheid en het contrast van een foto aan te passen, kan een foto relatief eenvoudig sferisch sfeervol gemaakt worden. Zwartwit fotografie vereist soms echter zo’n afwijkend contrast voor een goed resultaat, dat fotobewerking achteraf wat ongelukkig is. Streetmate is een nieuwe iPhone-app gespecialiseerd in het nemen van zwartwit foto’s.

Om maar met de deur in huis te vallen: Streetmate leent zich niet voor verticale foto’s met de iPhone, maar alleen voor liggende platen. Ontwikkelaar Totocaster wees de verticale foto’s af om dezelfde reden als het gebruik van kleur: het leidt alleen maar af, het past niet bij straatfotografie, ‘het hoort niet zo’. Het maakt Streetmate duidelijk een applicatie voor puristen.

Streetmate iPhone foto schieten viewfinderFotografen en fans van zwartwit foto’s kunnen hun hart ophalen met deze applicatie. Het filter, de scherpte en het contrast zijn al voor het maken van een foto in te stellen. Met een tik op het scherm verlegt de ‘viewfinder’ zijn focus op het punt dat je aanwijst en met een combinatie van deze factoren, moet je indrukwekkende, kleurloze foto’s kunnen maken. Het is duidelijk een applicatie die je erbij pakt als je tijd hebt.

Met de overige knoppen aan de rechterkant van het scherm kun je het type viewfinder veranderen en het foto-album benaderen. De viewfinder biedt drie soorten ‘lenzen’: een 28mm breedbeeld-lens, een normale 35mm lens en een 50mm perspectief voor close-up beelden. Behalve de foto opslaan kun je die natuurlijk ook te delen per mail of Facebook. Kopiëren is ook een optie, Twitter niet.

Streetmate iPhone instellingenOm optimaal gebruik te maken van van Streetmate, moet in de iPhone-instellingen bij deze applicatie worden aangegeven dat de foto’s in hoge resolutie moeten worden opgeslagen. Er komt een update aan waarin dat laatste automatisch wordt gedaan, maar nu moet het nog even handmatig ingesteld worden. Een rare keuze voor een app die een toegewijde, specifieke groep fotografen wil aanspreken.

De app werkt overigens alleen op de iPhone 4, 3GS en laatste generatie iPod touch.

Downloaden: Streetmate (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 juli 2011, 16:24
Categorie Fotografie en video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.