Shadowrun Returns voor iPad: indrukwekkende tactische game

Shadowrun Returns is een sfeervol tactisch schietspel waarin je een groep eenheden in beurtelingse sci-fi gevechten aanstuurt.

Shadowrun Returns header iPadHet zijn goede tijden voor de liefhebber van tactische schietspellen. Na de grote release van XCOM: Enemy Unknown en de onbekendere Breach & Clear en Arma Tactics, is er nu alweer een stevige titel in het genre uitgekomen. Shadowrun Returns is de doorstart van een lang geleden verdwenen gamesserie waarin je een groep eenheden aanstuurt in een science-fiction wereld, om af te rekenen met criminelen en aliëns in 2054.

Inleven in sci-fi wereld

Shadowrun Returns is meer dan een hommage aan het tactische schietspel dat 25 jaar geleden voor het eerst opdook op de pc. De game is afgestemd op de standaarden van tegenwoordig, wat betekent dat je relatief korte missies afwerkt binnen een groter overkoepelend verhaal. Dat wordt vanaf het begin al ingezet, als je in een schuur jezelf kan inlezen over personages, de setting en de specialiteiten die je zelf als eenheid hebt. In de momenten tussen shootouts door, kan je praten met andere personages en heb je keuze uit verschillende antwoordmogelijkheden om het gesprek ergens heen te sturen. Zeker als je de achtergrond van de klassieke games niet kent, mag je best even uittrekken om de wereld van Shadowrun Returns eigen te maken.

Shadowrun Returns screenshots

Vlotte turn-based actie

De actie laat zich echter lezen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Breach & Clear en XCOM, word je hier niet overweldigd met opties voor alle manschappen en tactische situaties. De actie is zelfs best begrijpelijk. In warenhuizen, op pleinen en andere industriële gebieden stuur je alle eenheden aan in je beurt. Elke beurt kan je elke eenheid dirigeren om ergens heen te lopen en de tegenstander aan te vallen. Als je bewegingen op zijn, neemt de computer het over en ben jij weer. De situaties zijn zeker in het begin overzichtelijk: sta gedekt achter kratten en andere voorwerpen en je staat betrekkelijk veilig. Dankzij het uitblijven van allerlei ‘filmische’ cameratrucjes en wachttijden, loopt de actie lekker vlot.

Twaalf uur

Shadowrun Returns actieJe bekijkt de wereld van Shadowrun Returns schuin van boven en daarin ziet het spel er prachtig uit, voorzien van gedetailleerde tekeningen en sfeervolle belichting. Het zogeheten cyberpunk-decor moet goed zijn voor een verhaallijn van twaalf uur en je hebt zelf de mogelijkheid eenheden te maken en aan te passen met zes verschillende klassen als basis. Meer dan 350 wapens, spreuken en persoonsgebonden eigenschappen zorgen voor de diepgang, maar de media waren het erover eens bij de uitgave van de Windows- en Mac-versie halverwege dit jaar: Shadowrun Returns is ook prima te spelen in korte sessies.

Downloaden: Shadowrun Returns (€8,99, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 september 2013, 11:32
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.