Review: MeterRead, registreer je energieverbruik op de iPhone

MeterRead is een applicatie waarmee je je energieverbruik kunt vastleggen. De applicatie is mooi vormgegeven met metertjes, maar echt handig invoeren kun je er niet mee.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

meterreadMensen die hun energieverbruik in de gaten houden, kunnen zo’n 10 tot 20 procent op hun elektriciteitsrekening besparen, zo blijkt uit onderzoek. De applicatie MeterRead is bedoeld om je meterstand bij te houden. Het idee is dat je regelmatig de meterstand invoert en daarbij meteen te zien krijgt of je goed bezig bent. MeterRead is alleen vandaag nog te koop voor de introductieprijs van €1,59. MeterRead is bedoeld voor mensen die hun elektriciteitsverbruik, het opladen van hun elektrische auto of hun zonnepanelen willen meten. Het is geschikt voor analoge en digitale meters.

In de App Store zijn al diverse applicaties te vinden waarmee je groen bezig kunt zijn: zo is er Go Green, een gratis applicatie die je nuttige tips geeft. En dan bedoelen we niet het in de prullenbak gooien van een propje papier, maar lifestylekeuzes, die een veel grotere impact hebben. Zoals het kopen van een laptop in plaats van een desktopcomputer (gebruikt minder energie), minder vlees eten en de 42 inch flatscreen niet de deur uitdoen omdat er inmiddels een 43 inch flatscreen op de markt is. Of koop The Green Book (€4,99) – een boek van meer dan 600 pagina’s waarin wordt uitgelegd wat je kan doen, in plaats van wat je had moeten doen (aldus enthousiaste lezer Cameron Diaz). Voor een andere kijk op de zaak zou je ook Green Hell eens kunnen lezen.

MeterRead in gebruik nemen

MeterRead is beschikbaar in meerdere talen, waaronder Nederlands. Voordat je kunt beginnen zul je moeten vaststellen welk type gegevens je wilt registreren. De interface bestaat uit een aantal icoontjes: onderin het scherm is een balk waarin je diverse meters kunt toevoegen, bijvoorbeeld die van je elektrische auto of de elektriciteitsmeter in de meterkast. Bij een analoge meter krijg je grappige metertjes met geluidseffecten in beeld waaraan je kunt draaien. Het invoeren is daardoor omslachtiger dan wanneer je gewoon via een nummerpad zou invoeren, maar ik neem aan dat de ontwikkelaar dit heeft gedaan om het invullen een beetje leuker te maken.

Een filmpje van de ontwikkelaar laat zien hoe het in z’n werk gaat:

MeterRead in de praktijk

Ik heb een paar keer de meterstand ingevoerd met de applicatie. Na het invoeren krijg je een niet erg aantrekkelijk lijstje met cijfers te zien, waaruit je de gemiddelde ‘Watt-load’, het totale aantal kilowatts per uur sinds de laatste registratie en een voorspelling voor het kilowattuurverbruik voor de komende 30 dagen kunt zien. Als je dit een week lang elke dag volhoudt krijg je een goed inzicht in je energieverbruik. Op basis van zo’n korte periode is het niet makkelijk om in te zien of je voortgang maakt. De bedoeling is natuurlijk om dat totale kilowattuurverbruik over 30 dagen omlaag te brengen. Maar MeterRead geeft daar niet echt aanwijzingen toe.

Wat het extra lastig maakt, is dat je je voortgang over de afgelopen 7 dagen niet zomaar kunt uitlezen: je zult eerst de tussenliggende registraties voor dag 2, 3, 4, 5 en 6 tijdelijk moeten wissen om de metingen van dag 1 en dag 7 te vergelijken: veel te omslachtig! Je moet de gewiste informatie wel weer terughalen voordat je de applicatie afsluit, anders ben je de gegevens voorgoed kwijt.

Interface van MeterRead

Er is goed nagedacht over het uiterlijk van MeterRead – met uitzondering van het tamelijk primitieve opstartscherm (in Web 1.0-stijl) zien de knoppen en icoontjes er mooi uit. De interface is een ander verhaal: door op de i-knop te drukken krijg je wel een toelichting bij de verschillende knoppen, maar het is toch nog even uitpuzzelen hoe je nu precies de applicatie bedient. Op het moment dat jij klaar bent om data in te voeren blijkt het benodigde icoon met potloodje niet-aanklikbaar te zijn (het icoon is ook gedimd qua kleur). Een icoontje dat eruit ziet als een powerknop blijkt de knop te zijn om te beginnen met het invoeren van je meting.

Een andere interface-glitch is dat je niet meer kunt stoppen wanneer je per ongeluk op de invoerknop hebt gedrukt: je moet doorgaan met je meting invoeren, terwijl je dat helemaal niet van plan was. Er is geen escape-knop. Ik geloof best dat je behoorlijk gaat besparen als je een dergelijke applicatie actief gebruikt, maar ik had toch liever iets meer invoergemak en iets minder designgrapjes in de applicatie gezien. Na langer gebruik blijkt het te wennen, omdat je weet welke sequentie van knopjes je moet volgen. Maar dan zijn er waarschijnlijk al een aantal gebruikers afgehaakt.

MeterRead is tot zondag 26 april in prijs verlaagd: €1,59. Daarna kost de applicatie €2,99.

Conclusie

MeterRead doet wat het belooft, maar maakt het de gebruiker wel onnodig moeilijk. De interface vergt wat tijd om mee te leren werken. Aansluitend bij de stijl van Apple zelf zou het toch iets intuïtiever moeten gaan. Het uiterlijk van de applicatie is mooi en grappig, maar wat mij betreft had de ontwikkelaar meer nadruk moeten leggen op gebruiksgemak en snelheid van invoeren dan op uiterlijk.

Info: MeterRead

  • Ontwikkelaar: Zerogate
  • Applicatie: MeterRead
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59
  • Geteste versie: 1.2.1
  • Bestandsgrootte: 2,3M
  • Cijfer: 6

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:38
Categorie Financiën

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.