Review: maak geheugen vrij met Memory Status

Review van Memory Status, een applicatie die kan bepalen hoeveel geheugen je iPhone in gebruik heeft en welke processen actief zijn. Memory Status kan ook je geheugen opruimen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

memory-statusIn de App Store zijn applicaties verkrijgbaar waarmee je het gebruikte geheugen van je iPhone kunt gebruiken en eventueel ook kunt vrijmaken. We kozen er twee uit: vandaag bespreken we het recent afgeprijsde Memory Status (€0,79) en morgen komt Free Memory (ook €0,79) aan de orde. Beide zorgen ervoor dat er extra geheugen vrijkomt op de iPhone. Hoe werkt dat precies?

Eigenlijk kun je zelf al maatregelen nemen om te voorkomen dat het geheugen volraakt, door regelmatig je iPhone te herstarten. Ook schijnt het dat MobileSafari erg veel geheugen in beslag neemt als je de browser afsluit terwijl er nog webpagina’s zijn geopend. MobileSafari blijft dan als achtergrondproces met behoorlijk wat geheugengebruik actief. Om dit op te lossen kun je het beste alle openstaande webpagina’s afsluien als je MobileSafari verlaat. Dit kun je doen door nog een extra (leeg) tabblad te openen, waarna je alle resterende tabbladen kunt sluiten.

Vandaag afgeprijsd van €1,59 naar €0,79 is Memory Status, een applicatie met drie functies. Op het Memory-scherm zie je hoe het geheugen van de iPhone momenteel wordt gebruikt. Het scherm Processes toont welke processen er nog op de achtergrond lopen en het derde scherm geeft je de mogelijkheid om het geheugen op te ruimen.

Bij het onderdeel Memory zijn vier onderdelen te zien; Wired, Active, Inactive en Free. Wired roept misschien wat vragen op, maar dit wordt duidelijker gemaakt als je op het i-icoon klikt. Wired wordt vooral voor het OS gebruikt voor het runnen van applicaties. Dat levert je op zich nog niet zoveel nuttige info op; vandaar dat je beter naar het scherm Processes kunt gaan. Daar zie je dat bijvoorbeeld MobileMail, MobilePhone, SpringBoard en dergelijke geheugen in beslag nemen. Je kunt geen verdere details zien; zo zie je niet of de applicatie MobileMail bijzonder zwaar is.

memory-status-2   memory-status-4   memory-status-5

Op het scherm Cleaning kun je kiezen voor het opruimen van het geheugen. In mijn geval verschijnen MobileMail en MobileSafari als applicaties waaraan blijkbaar iets valt op te ruimen. Volgens de ontwikkelaar kost het opruimen tussen de 10 en 30 seconden, maar in de praktijk blijkt dat toch iets langer: het bouncende icoontje van de applicatie blijft maar eindeloos doorgaan. Gelukkig kun je dit tussendoor afbreken. Bij anderen schijnt de applicatie beter te werken, want in de Amerikaanse App Store zijn nogal wat reviews met 5 sterren te vinden.

Er zijn twee niveau’s: in level 1 wordt Safari afgesloten en wordt het geheugen dat Safari gebruikte weer vrijgegeven. Level 2 stopt Safari, Mail en iPod en geeft ook hier het gebruikte geheugen weer vrij. Als het allemaal zou werken zou het een handig programma zijn, maar herstarten van je iPhone gaat eigenlijk net zo snel.

Info: Memory Status

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:34
Categorie Diensten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.