Review: KLEP maakt puzzelen weer helemaal hip

Oude puzzels zijn uit de tijd, maar de applicatie Klep maakt puzzelen weer helemaal hip! KLEP (of FLIP) bevat drie spelvarianten: Standard, Puzzle en Speed.
Jean-Paul Horn - · Laatst bijgewerkt:

Flip puzzelschermVroeger in die goede oude tijd puzzelden mensen avonden lang bij het schemerlicht. Tegenwoordig is dat anders en hebben we de tv, de computer en niet te vergeten de iPhone om ons te vermaken. De ontwikkelaars van KLEP proberen het puzzelplezier weer terug te brengen met een aparte puzzelapplicatie voor de iPhone.

In de Nederlandse App Store heet deze game KLEP, in de Amerikaanse App Store heet het FLIP.

Beschrijving

Het speed speltype in KlepHet spel heeft 3 totaal verschillende types: Standard, Puzzle en Speed. Standard is een variatie op Tetris en Vier op een rij, waarbij je vier blokken bij elkaar moet krijgen. Je start dit speltype met een aantal blokken, die al in het scherm staan. Wanneer je een combinatie maakt van vier blokken van dezelfde kleur verdwijnen de blokken en krijg je punten. Het doel is om zoveel mogelijk combinaties te maken. Wanneer het scherm vol staat met blokken heb je het spel verloren en worden je punten bij elkaar geteld. Tijdens het spelen kun je het scherm ronddraaien zodat je sneller blokken bij elkaar kunt krijgen.

Het standard speltype in KlepDe Puzzle-modus maakt ook gebruik van de accelerometer. Je moet hierbij het scherm kantelen, zodat blokjes in gaten van dezelfde kleur vallen. Je hebt een maximaal aantal zetten en binnen dat aantal zetten moeten alle blokjes in de gaten komen. Het doel van dit speltype is om zoveel mogelijk levels te voltooien, zonder teveel zetten te maken. Je mag 25 fouten maken en daarna is het ‘Game Over’.

Het doel van de spelvariant Speed is dat je alle blokjes van dezelfde kleur binnen een bepaalde tijd bij elkaar krijgt. Dit doe je door het scherm te kantelen zoals dit ook bij de Standard- en Puzzle-modus werkt. In het begin is dit uitermate makkelijk, maar naarmate je steeds meer levels voltooid hebt komen er obstakels bij. Hierdoor moet je meestal een hoop zetten maken voordat alle blokjes bij elkaar zijn. Eén fout kan fataal zijn en hierdoor moet je tegelijkertijd snel zijn en goed kunnen nadenken.

In de praktijk

Het puzzle speltype in KlepDe drie speltypes zijn zeer vermakelijk, maar persoonlijk vind ik zelf de Puzzle-modus het leukste speltype. Dit verveelt niet snel en in vergelijking met de Speed-modus heb je tijd om na te denken.

Het voordeel van deze game is dat je deze kunt pauzeren, waardoor je bijvoorbeeld in de wachtkamer snel je iPhone kunt pakken en jezelf geen moment verveelt. De graphics zien er standaard, maar zeker niet slecht uit. Leuke functies zijn bijvoorbeeld het kantelen van het scherm, maar af en toe werkt dit niet optimaal. Hierdoor is de applicatie wat minder geschikt in de auto omdat bochten het scherm af en toe laten kantelen.

Conclusie

Dit spel heeft een andere insteek dan de meeste puzzelgames. Het spel is vermakelijk en het is echt een spel dat je tijdens wachttijden kunt doen – dit in tegenstelling tot grotere games zoals Need for Speed. Puzzelen wordt tegenwoordig als een suffe denksport gezien en werd vervangen door Sudoku’s en andere varianten, maar KLEP laat zien dat het ook anders kan.

Info: KLEP

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:52
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.