Review: Free Memory, geheugen vrijmaken op je iPhone

Gisteren schreven we over Memory Status, een applicatie waarmee je geheugen vrij kunt maken op je iPhone. Het was interessant om te lezen hoe daarop werd gereageerd: sommige lezers kenden het probleem van te weinig geheugen niet; anderen vonden dat ze die €0,79 beter in hun zak konden houden en gebruiken SBSettings (alleen jailbreak) of […]
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Free MemoryGisteren schreven we over Memory Status, een applicatie waarmee je geheugen vrij kunt maken op je iPhone. Het was interessant om te lezen hoe daarop werd gereageerd: sommige lezers kenden het probleem van te weinig geheugen niet; anderen vonden dat ze die €0,79 beter in hun zak konden houden en gebruiken SBSettings (alleen jailbreak) of herstarten de iPhone net zo lief handmatig. Maar er zijn ook mensen, die helemaal enthousiast zijn en eindelijk begrijpen waarom Safari of Wi-Fi zo vaak wegvielen. Maar Memory Status is niet de enige optie: in de App Store is ook de applicatie Free Memory (€0,79) te vinden.

Free Memory bevat op het eerste gezicht wat minder opties dan Memory Status. Het laat zien welke processen actief zijn en wat het batterijniveau is. Volgens de makers is er bij het herstarten van de iPhone meer dan 40MB beschikbaar, maar tijdens het gebruik neemt dat steeds verder af. Free Memory maakt weer wat geheugen vrij maar heeft als beperking dat het een grens van 20 MB hanteert.

Nu ben ik geen extreme gebruiker, maar ik heb wel de neiging om afwisselend NetNewsWire, Safari en Mail te gebruiken. Als ik na een dagje gebruik probeer AppSniper te starten krijg ik regelmatig de melding dat er weinig geheugen vrij is (AppSniper is ook de enige applicatie die bij mij een waarschuwing geeft). Free Memory bevat slechts één knop; als je die aantik zal Free Memory binnen een paar seconden het geheugen vrijmaken. Terwijl je het programma nog geopend hebt past dit zich automatisch aan. Hieronder mijn resultaten: eerst de uitgangssituatie (links), daarna het eerste resultaat (midden) en vervolgens de situatie zo’n 5 seconden later (rechts):

free memory   free memory   free memory

Zoals je aan de tijdstippen in de screenshots ziet gebeurde dit allemaal in één minuut.

De ontwikkelaar waarschuwt dat als je firmware 2.2 hebt en er niet meer dan 4MB geheugen beschikbaar is, het proces wel twee minuten kan duren en mogelijk tot een reset leidt. Nut en stabiliteit laten daarom ook bij dit programma nog wel wat te wensen over.

Conclusie

Bij mij werkte Free Memory sneller en probleemlozer dan Memory Status. Het opruimen van het geheugen is binnen een minuut gelukt en is daarom makkelijk even te doen voordat je een zware game start. Ik heb Memory Status een 7 gegeven omdat de applicatie volgens andere gebruikers wel z’n werk goed doet (en ik vond het flauw om de applicatie alleen op basis van mijn eigen ervaringen af te straffen met een laag cijfer). Nadeel van Memory Status is wel dat het proces erg lang duurt. Bij Free Memory gaat het allemaal veel vlotter en pijnlozer. Je bent sneller klaar dan met een handmatige herstart. Vandaar het cijfer 8. Feit blijft natuurlijk dat je met een handmatige herstart of met SBSettings goedkoper uit bent.

Info: Free Memory

  • Ontwikkelaar: JT Teh
  • Applicatie: Free Memory
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €0,79
  • Geteste versie: 1.4
  • Bestandsgrootte: 0,4MB
  • Cijfer: 8

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:34
Categorie Diensten
Onderwerp memory

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.