Review: Fantastical 2 op iPad uitgekomen – agenda op één scherm

De bekende iPhone agenda-app Fantastical 2 is er nu ook voor de iPad, met een weergave van de week, maand én lijst in één overzicht.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Fantastical 2 iPad iPhone agendaDe bekende agenda-app Fantastical 2 is niet langer alleen voor de iPhone verkrijgbaar. Er is nu ook een iPad-versie, en die is een kijkje waard. De app heeft geen wirwar van verschillende soorten overzichten, maar een combinatie van verschillende soorten agenda’s op één scherm. Zo zie je tijdblokken in de weekweergave, je komende afspraken op rij én de dagen van de maand in één oogopslag. Ook de mogelijheid om afspraken in te voeren in een vloeiende zin, heeft zijn weg naar de iPad gevonden.

Alles in één overzicht

Fantastical 2 is zowel in de staande als liggende houding van de iPad te gebruiken en in beide voelt de app zich thuis. Standaard zie je links een lijst met de eerstvolgende afspraken en rechts een maandagenda. Die bevat stippen die aangeven hoeveel afspraken je op een dag hebt. Bovenin beeld staat standaard een balk met de eerstkomende zes dagen (verticaal) en acht dagen horizontaal, maar die maak je met één sleep een stuk handiger.

Fantastical 2 iPad liggende stand iOS

Met een sleep vergroot je de bovenbalk met aankomende dagen tot een weekagenda waarin de afspraken in een blokkenschema staan. De verticale schaal is het tijdstip, horizontaal staat de dag. Zo veeg je soepel verder naar de volgende weken om goed inzicht te krijgen in je dagbesteding. Dat hoeft niet persé met de agendalijst en maandagenda in beeld trouwens: met nog een veeg naar beneden, vult het blokkenschema het hele scherm. Je hebt dan ook meteen een slimmigheidje als het verplaatsen van een afspraak tot je beschikking. Een kwestie van een afspraak vastpakken en verslepen.

Handig afspraken invoeren

Fantastical 2 staande houding iPad afspraakWat Fantastical 2 op de iPhone in de spotlight zette, ontbreekt ook niet in de iPad-versie: de natuurlijke invoermethode bij afspraken. Door allerlei informatie in je afspraakregel te zetten, hoef je die niet meer in te vullen in aparte velden. ‘Release Fantastical 2 in Amsterdam 2 april 11.00’ doet het volgende: dankzij de trigger ‘in’ komt Amsterdam automatisch bij de locatie te staan. Het tijdstip noemen is genoeg om de tijd van de afspraak in je agenda te bepalen. Zo kan je ook een eindtijd en genodigden voor je afspraak invoeren. Daarom wil Fantastical 2 naast je adresboek en herinneringen ook toegang tot je persoonlijke adresboek, naast het weergeven van verjaardagen van bekenden dan. Overigens heeft Fantastical 2 nog steeds geen volle Nederlandse ondersteuning. Die 24 uurs-tijd ondersteunt de applicatie inmiddels wel, maar je zal nog altijd ‘wednesday’ moeten invoeren in plaats van ‘woensdag’.

Instellingen

Qua instellingen blinkt Fantastical 2 niet uit, maar de functies die je verwacht zijn aanwezig. Je geeft aan op welke dag de week begint, welke agenda’s worden getoond en in welke agenda nieuwe afspraken standaard komen te staan en hoe laat je een standaardmelding voor een nieuwe afspraak krijgt. De meest bijzondere optie is dat je kan schakelen tussen een witte en zwarte achtergrond. Maar wat ook aardig is, is dat Fantastical is verbonden met de Herinneringen-app op iPad en iPhone, waardoor je onder het vinkje linksboven ook je taken kan beheren.

Fantastical 2 instellingen iPad

Zware concurrentie

De natuurlijke invoer is verbeterd in de loop van tijd vanaf de iPhone-release, maar het is geen unieke functie meer in Fantastical 2. Calendars 5 by Readdle implementeert de functie net zo goed, al blijven de tijd en locatie daar wel in de afspraaknaam staan. Fantastical 2 verplaatst ze naar de juiste vakken en verwijdert ze uit de afspraaknaam. Dat houdt de afspraaknamen compact.

Toch is niet zomaar te stellen dat Fantastical 2 daarmee de beste iPad-app voor je agenda is. De combinatie van de weergaven is aardig, maar de dagen konden wel iets duidelijker worden aangegeven in de afsprakenlijst. Bovendien houdt een maandagenda met alleen het nummer van de dag en een stip eronder ook niet over qua overzicht. Het maandoverzicht van Calendars 5 is bijvoorbeeld overzichtelijker. Ook de hoge aanschafprijs is mee te nemen in je overweging. Het kan eigenlijk niet anders in het enorme assortiment van agenda-apps op de iPad, met ondere Sunrise Agenda, Week Calendar en Easy Calendar als ijzersterke concurrenten: Fantastical 2 verkiezen boven de concurrentie is vooral een smaakkwestie.

Downloaden: Fantastical 2 (€8,99 ter introductie, daarna €11,99, iPad, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 april 2014, 13:46
Categorie Productiviteit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.