Review: AutoWeek, nieuws en autoreviews op de iPhone

Review van AutoWeek, de nieuwsapplicatie van het tijdschrift AutoWeek. Deze applicatie bevat echter veel meer dan alleen nieuwtjes, want je krijgt ook toegang tot de autotesten, gebruikersreviews en specificaties van auto's. Ook kun je gespotte auto's uploaden.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

autoweekAfgelopen week bracht AutoWeek een eigen iPhone-applicatie uit. Nu er al behoorlijk wat nieuwsapplicaties in de App Store staan ben ik altijd benieuwd of zo’n nieuwe aanbieder weer iets totaal nieuws heeft verzonnen, of aansluit op de nieuwsapplicaties waar we gaandeweg gewend aan zijn geraakt. AutoWeek heeft toch wat oplossingen moeten verzinnen voor niet zo gangbare functies, want het is bijvoorbeeld mogelijk om een auto de je hebt gespot op de foto te zetten en naar de rubriek Gespot van de website te sturen. AutoWeek heeft er verder voor gekozen om niet alleen de nieuws- en blogartikelen te plaatsen, maar mensen ook de mogelijkheid te geven erop te reageren.

Om dit alles te doen (foto’s uploaden en op artikelen reageren) zul je wel moeten beschikken over een account op de website. Onderin de applicatie zijn de traditionele zwarte knoppen zichtbaar: Nieuws, Tests, Reviews, Specs en Spot! Bij elk nieuwsartikel zie je een foto, het complete artikel en de reacties, die soms in de tientallen kunnen lopen. Heb je zelf iets toe te voegen, dan is er de reactieknop. Tests en Spot! zijn twee onderdelen die eerder ook al in de applicatie AW Kenteken voorkwamen, maar omdat dit een betaalde applicatie is zal niet iedereen daarvan op de hoogte zijn. De Spot!-functie in de nieuwsapplicatie van AutoWeek heeft wel iets meer mogelijkheden, zoals het gericht filteren op bepaalde auto’s en merken en een flexibele mogelijkheid om de gespotte auto’s te sorteren.

Bij de onderdelen Tests en Reviews kun je ook steeds filteren op merk en model. Je krijgt daarna een lijstje te zien van de verschillende uitvoeringen die zijn getest. Eén minpuntje in gebruiksvriendelijkeheid viel me daarbij op: kies je een automerk (bijvoorbeeld Alfa Romeo) en kies je daarna voor een model (bijvoorbeeld 145), dan lijkt de applicatie weer terug te bladeren naar het vorige scherm. De gevraagde content wordt wel getoond, maar als gebruiker moet je even wennen aan het terugbladeren. Iets anders is, dat de applicatie steeds onthoudt waar je bent gebleven. Heb je een test doorgelezen en wil je kijken of er nog nieuws is, dan kom je weer terecht op de plek waar je was gebleven (dat kan dus ook een geopend artikel of een lijstje met reacties van lezers zijn). Op zich niet fout en voor sommige gebruikers misschien wel handig, maar het zou logischer zijn als je met een druk op de Nieuwsknop steeds naar het startscherm met de nieuwsberichten teruggaat. Vanuit de reacties kun je ook niet met één tap terug naar het startscherm, maar moet je tweemaal op Terug tappen. Ik krijg trouwens de indruk dat het onthouden van de laatst geopende pagina met opzet is gedaan: als je bijvoorbeeld de testen van de Audi TT opent, zul je bij het bladeren naar de Reviews en Specs ook meteen de Audi TT in beeld krijgen.

Bij het onderdeel Reviews zie je gebruikersreviews van mensen die de betreffende auto zelf gereden hebben. De kwaliteit van die reviews is beter dan ik had verwacht, maar misschien komt dat omdat er een selectie en eindredactie aan vooraf is gegaan. Het aantal reviews valt wel een beetje tegen: bij elke uitvoering staan steeds maar maximaal 5 reviews en bij een auto als de Audi TT Roadster staan maar twee reviews. Niet genoeg om nu meteen je volgende aankoop op te baseren, maar je krijgt wel een indruk wat de rijders ervan vinden. Handig is bijvoorbeeld, dat de reviewers niet alleen hun ervaringen opschrijven, maar ook aangeven welke problemen ze met de auto hebben gehad en welke (dure) reparaties ze tot nu toe moesten laten uitvoeren.

Nog één onderdeel is tot nu toe niet besproken: specificaties. Hier kun je voor vrijwel alle denkbare automodellen gegevens opvragen, zoals technische eigenschappen en prestaties, gegevens over de carrosserie, gewicht, opbergruimte, meegeleverde accessoires en dergelijke. Wil je absoluut een auto met cruise control of lederen bekleding, dan kan dat. De informatie is behoorlijk gedetailleerd en je hoeft in dit geval (zoals bij AW Kenteken) ook niet eerst een kenteken te weten om details over een auto op te vragen. Wel is de selectiefunctie voor eigenschappen wat apart uitgevoerd: je kunt een merk en model kiezen en daarna steeds meer criteria toevoegen, bijvoorbeeld: minimale topsnelheid van 210 km/h, lichtmetalen velgen, een minimale bagageruimte van 350 liter, maar dan wel een auto die op bioethanol loopt. Grote kans dat het geen enkel resultaat oplevert, dus zou het veel handiger zijn als je bij elke selectie ziet hoeveel auto’s er nog in je selectie zitten. Dan wordt het ook makkelijker om bijvoorbeeld te stoppen wanneer je selectie is gekrompen tot nog maar 10 auto’s.

Conclusie

AutoWeek heeft behoorlijk wat functies in deze gratis iPhone-applicatie weten te stoppen. Er is niet alleen gekozen voor het tonen van nieuwsartikelen, maar er is ook een mogelijkheid om op artikelen te reageren. Met de zoekmogelijkheid voor autotesten en -reviews heb je behoorlijk wat informatie op zak als je op pad gaat om een nieuwe auto te kopen. Toch zijn er voor een volgende versie nog wel wat verbeteringen door te voeren, zoals een mogelijkheid om sneller naar de startpagina van de nieuwsartikelen terug te gaan en een wat logischer werking van de filtermogelijkheid bij het onderdeel Specs.

Ter info: Sharewire ontwikkelt ook de iPhone-applicatie voor iPhoneclub. Bij de beoordeling van deze applicatie heb ik alleen gekeken naar de functionaliteit van de applicatie, op dezelfde wijze als ik ook bij andere ontwikkelaars zou doen.

Info: AutoWeek

  • Ontwikkelaar: ShareWire
  • Applicatie: AutoWeek
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 0,8 MB
  • Cijfer: 7,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 21:44
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.