Regioos: nieuwe lokale nieuwsdienst wil markt veroveren met iPhone-app (interview)

Regioos is een nieuws-app op iPhone en richt zich op het nieuws in de buurt. iPhoneclub.nl interviewt de ontwikkelaar over haar plannen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

regioos iphone appEr is een nieuwe speler in de markt van lokale nieuwsdiensten: Regioos. Officieel gaat de nieuwsdienst later deze week van start in verschillende regio’s in Nederland, maar hun iPhone-app is reeds te downloaden. Die app moet het verschil gaan maken voor Regioos, dat daarmee vol inzet op de mobiele telefoon. iPhoneclub.nl vraagt Regioos over het ontstaan, de achterliggende gedachte en de toekomst. Wouter van Wijk geeft de antwoorden.

Update januari 2014: Van Wijk is momenteel niet meer betrokken bij Regioos.

Regioos is een nieuwe iPhone-app waarin lokaal nieuws in verschillende categorieën wordt gepresenteerd. Het hoofdmenu is een verzameling van blokken waarin één grote eruit springt: de Regionaaltjes. Daarin lees je de laatste berichten over je buurt en kan je middels een knop ook zelf een bericht toevoegen. Een journalistieke lat is er niet: iedereen kan meeschrijven. Er is daarnaast een aparte categorie voor hobby, sport en spel – prima te gebruiken als evenementenagenda – en ook Regioos Veiling, met aanbiedingen in de buurt, speelt een prominente rol. De app trapt af in Barendrecht, Bergen op Zoom, Dordrecht, Etten-Leur, Halderberge, Hendrik Ido Ambacht, Moerdijk, Papendrecht, Ridderkerk, Roosendaal, Rucphen en Zwijndrecht.

Regioos is niet de eerste toepassing die het regionale nieuws op de iPhone wil brengen. De lokaal gerichte nieuwssites van De Telegraaf Mediagroep; Dichtbij.nl, zijn al een tijdje verenigd in een iPhone-app. Ook kan je in De Lokale Omroep nieuws en gemiste uitzendingen van lokale nieuwsbronnen meekrijgen. De app van Dichtbij lijkt de meest serieuze regio-app tot dusver. De applicatie wordt getergd door afbeeldingen in lage resolutie en is nog altijd niet geoptimaliseerd voor de iPhone 5. Maar je leest wel het regionieuws op jouw locatie overzichtelijk onder elkaar en bovendien kan je vanuit de app al zelf nieuws schrijven en insturen. Daarnaast is Dichtbij ‘native’: bewust voor de iPhone gemaakt. Zo voelt hij ook aan. Regioos is daarentegen duidelijk een mobiele website die is overgezet naar een iPhone-app. Dat wil zeggen: je kan de hele menustructuur mee naar boven of onderen trekken, elementen van de interface moeten opnieuw geladen worden bij het openen van een pagina en knoppen zijn ook niet het formaat dat je gewend bent. Er is nog veel werk aan de winkel.

Als het aan Van Wijk ligt, is de applicatie die nu beschikbaar is echt een eerste versie. Doorlopende updates moeten ervoor zorgen dat de applicatie een ‘gebruiksvriendelijke app wordt waar je dagelijks naar wilt kijken’.

Wat is de gedachte achter Regioos?

Regioos is ontstaan vanuit de frustratie die we hadden om als adverteerders de doelgroep te bereiken. Geplaatste advertenties in dagbladen met vacatures of aanbiedingen werden nauwelijks gelezen. Ze bereikten de doelgroep niet. Het idee ontstond om ten opzichte van landelijk werkende sites een regionaal medium te creëren waar lezers vacatures kunnen bekijken, acties van lokale bedrijven/winkels en waar men echt regionaal met elkaar communiceert en informatie kan vinden.

Een uniek aspect van Regioos wordt het adverteren door bedrijven en winkels. Over de hele app rouleren advertenties van bedrijven. De adverteerder kan op élk moment van de dag zijn advertentie aanpassen, bijna net zo makkelijk als het sturen van een SMS. Op deze manier kan de boodschap altijd actueel worden gehouden voor bezoekers. Het aanpassen van advertenties kan gratis en onbeperkt. Daarnaast hebben adverterende bedrijven een aparte rubriek waarin zij verzameld worden. Hiermee kunnen bezoekers uit de regio kennis maken met deze bedrijven, en daar hun voordeel mee doen.

Regioos hoofdmenu met blokken Regioos overzicht artikelen

Jullie zetten vol in op mobiel. Waarom?

De keuze om Regioos op mobiel te richten, is zoals gezegd ontstaan om de doelgroep te bereiken. Een doelgroep die zich vandaag de dag voornamelijk beweegt op mobiel gebied, en dan met name smartphones. Regioos wil actueel zijn, zodat je er op elk moment van de dag terecht kan voor de informatie die je zoekt. Uiteraard is een stap naar tablet-gebruikers een logisch vervolg, en zal de website op den duur aansluiten op beide platformen. We blijven dus niet enkel mobiel actief, maar het is wel de eerste fase.

Wat is de grootste uitdaging daarin?

Die zit in het maken van een aantrekkelijke app voor een breed publiek met een logische en snelle, begrijpelijke bediening. Het idee achter Regioos is dat je via Regiooblocks op de startpagina snel door de app kan navigeren; het is de bedoeling dat men in de toekomst zelf Regiooblocks kan toevoegen en in de gewenste volgorde kan schuiven.

Wat zijn de plannen voor landelijke uitrol?

Op dit moment is Regioos actief in het gebied van de Drechtsteden tot Bergen op Zoom, en wel omdat hier de huidige Regioosbeheerders woonachtig zijn. We kennen het gebied en de mensen dus goed. De bedoeling is om landelijk Regioosbeheerders te vinden die feeling met het gebied, de mensen en het nieuws hebben. Op dit moment ontwikkelt de app zich met de feedback van de mensen uit de eerste Regioos.

Je kan er op dit moment enkel voor kiezen om Regioos vast in te stellen. Er wordt echter gewerkt aan de mogelijkheid extra Regioos aan te zetten, voor als je in die Regioos op bezoek bent. Het zoeken op locatie is een functie die daarna zal volgen. Op dit moment kunnen we daar nog geen exacte datum aan koppelen.

Regioos regio's selecteren Regioos artikel met reactiefunctie

Wat is de ambitie van Regioos?

De app is nog volop in ontwikkeling, op het gebied van vormgeving en functionaliteit. Met een team van creatieve mensen en ontwikkelaars is het de bedoeling om Regioos naar een hoger niveau te tillen. Met de huidige snelheid van ontwikkelingen in apps, zal Regioos niet stilstaan. Omdat we alles in eigen hand houden, kunnen we alle feedback serieus bekijken en direct op klanten reageren.

De ambitie van Regioos is om onderdeel te worden van het dagelijks leven van smartphonegebruikers. Een platform te worden waar je alles regionaal kan terugvinden; nieuws, banen, koopjes, veilingen van bedrijven en waar je met elkaar kan communiceren over wat er leeft in de regio op gebied van sport, spel, hobby en andere eigen nieuwtjes.

Naar aanleiding van jullie (terechte) reacties, hebben we Regioos gevraagd wat de toegevoegde waarde van de nieuwsdienst moet worden ten opzichte van bijvoorbeeld Dichtbij. Verwacht het antwoord onder dit interview, zodra we het hebben.

Downloaden: Regioos (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 januari 2014, 12:27
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.