PhotoRaw: foto’s in RAW-formaat bekijken op de iPad

PhotoRaw is een nieuwe iOS-applicatie waarmee je foto's in origineel RAW-formaat kunt bekijken.

photoraw ipadPhotoRaw voor iOS is een nieuwe app waarmee je foto’s in het RAW-formaat kunt bekijken. Dit is een bestandsformaat dat de meeste camerafabrikanten ondersteunen, zoals de NEF-bestanden van Nikon, CR2-bestanden van Canon en DNG-bestanden van Leica. Met het RAW-formaat gaan er geen gegevens verloren, wanneer de camera gegevens van de sensor vastlegt. Bij een normale foto in JPEG-formaat vindt een omzetting naar 8 bits per kleur plaats, waarop ook nog eens lossy datacompressie wordt toegepast. Bij RAW worden die bewerkingen uitgesteld en kun je achteraf nog keuzes maken over bijvoorbeeld witbalans, scherpte en helderheid. Met PhotoRaw kun je deze foto’s op de iPad bekijken.

PhotoRaw kan foto’s in het RAW-formaat bekijken en bewerken. Je kunt de foto’s op de volledige 1:1 pixelresolutie zien. Bij de meeste fotoviewers die voor de iOS beschikbaar zijn, kun je alleen miniaturen van de RAW-foto’s in een lage resolutie zien. Bij PhotoRaw is dat niet het geval: elke pixel is te bekijken, zonder dat je naar de desktop of laptop hoeft te lopen. Je kunt de foto’s bijsnijden en exporteren naar JPEG-formaat.

PhotoRaw is een universele app, dus ook geschikt voor de iPhone. Je hebt wel bij voorkeur een iPad of iPhone 4 nodig om deze app te gebruiken, omdat er nogal wat processorkracht voor nodig is om de foto’s te kunnen tonen.

Downloaden: PhotoRaw (€7,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 februari 2011, 12:18
Categorie Fotografie en video

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.