Nieuwsuur-app voor iPhone en iPad voelt vertrouwd, maar verrast niet

Nieuwsuur brengt een nieuwe app voor iPhone en iPad uit. Die voelt vertrouwt aan, maar verrast helaas niet.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Nieuwsuur iPhoneActualiteitenprogramma Nieuwsuur heeft donderdag zijn eigen app voor iPhone en iPad geïntroduceerd. Meer dan een jaar is er aan de app gewerkt, zo vertelde hoofdredacteur Joost Oranje eerder deze week op een speciale expertisedag van de NVJ. Uitgangspunt van de app is volgens Oranje dat je er de uitzending van Nieuwsuur mee moet kunnen terugkijken. “Weinig ambitieus” luidde de conclusie van velen. Maar dat is gelukkig niet het enige wat de app te bieden heeft. Naast de tv-uitzendingen vind je er vrijwel alles terug wat er ook op de gewone Nieuwsuur-website te vinden is. Variërend van de onderwerpen die in de uitzending aan bod komen tot verschillende weblogs van correspondenten en andere informatie.

Vertrouwd

Net als op de website kun je in de app snel zien welke onderwerpen die avond aan bod komen. Die staan helemaal bovenaan in het openingsscherm van de Nieuwsuur-app, die in de bekende blauwe Nieuwsuur-kleur is uitgevoerd. Gevolgd door de oudere onderwerpen die in eerdere uitzendingen zijn behandeld. Je kunt tot een week terug scrollen in het archief. Dat is korter dan via de website, maar voor de meeste gebruikers waarschijnlijk wel voldoende. Als er video’s beschikbaar zijn bij het nieuwsartikel dan roep je die op met de Video-knop, waarna de reportage en eventueel gerelateerde video’s getoond worden. Artikelen delen via Twitter en Facebook is ook mogelijk, maar de knop (helemaal rechts in de onderwerpbalk) om dat te doen spreekt niet echt tot de verbeelding.

Nieuwsuur iPhone hoofdschermNieuwsuur iPhone artikelweergave

Nogal statisch

Zoals eerder aangegeven kun je in de app ook de weblogs van correspondenten lezen. Die voelen een beetje statisch aan. Het zijn grote blokken tekst die weliswaar verdeeld zijn in tussenkopjes. Maar behalve de openingsafbeelding in de artikellijst vinden we er geen enkele afbeelding terug, waardoor het niet echt uitnodigt om te lezen. Ook linkjes naar de Twitter-profielen van de auteurs zijn volledig weggevallen. Op de iPhone is de grootte van lettertype nogal aan de kleine kant, iets wat op de iPad helemaal opvalt. Naast de weblogs kun je in de app nog een kijkje achter de schermen nemen met een fotoserie, de journalistieke code lezen die het programma voorstaat en de leader van het programma beluisteren. Ook vind je er een livestream naar het kanaal van NPO Nieuws, waarop Nieuwsuur om 22:00 uur live uitzendt.

Nieuwsuur iPhone weblogsNieuwsuur iPhone Achter de schermen

Meerdere pushmeldingen

Als nieuws-app tel je tegenwoordig niet meer mee als je geen pushberichten kunt versturen. Ook dat ondersteunt de Nieuwsuur-app dus. Je hebt zelfs verschillende opties. De app kan je informeren als er een nieuw artikel beschikbaar is, wanneer de uitzending begint en bij grote nieuwsonderwerpen (het welbekende breaking nieuws). Zodra je de app toestemming geeft om je pushberichten te versturen, staan die meteen alledrie ingeschakeld, dus hou daar rekening mee als je de app wilt gebruiken. Je vindt de opties in het Instellingen-menu. De Nieuwsuur-app doet wat het moet doen, maar daarmee is het ook wel gezegd. De extra informatie is een leuke toevoeging, maar het voelt verder allemaal nogal statisch aan. Weinig ambitieus is misschien wel de juiste conclusie. Het voelt allemaal vertrouwd aan, maar verrassen doet het helaas niet.

Pluspunten

  • Snel overzicht welke onderwerpen aan bod komen

Minpunten

  • Vrij saaie app

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 23:38
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.