Naar buiten: iPhone-app laat zien of het droog blijft

Naar buiten is een nieuwe iPhone-app die laat zien of je de komende 100 minuten naar buiten 'kan'. Ofwel: of het droog blijft.

Naar buiten iPhone buienradar regenIn hoeverre willen we het weer van het hier en nu op onze iPhones zien, terwijl je ook gewoon uit het raam kan kijken? Het is een vraag die opkomt bij het gebruiken van Naar buiten, de nieuwe iPhone-app van de Nederlandse ontwikkelaar Inversive Media dat eerder Tafelreserveren uitbracht in de App Store. Je voert in hoelang je naar buiten wil en Naar buiten vertelt je of je het droog houdt.

De applicatie is ter introductie deze week gratis te downloaden, maar zal vervolgens voor 89 cent te downloaden zijn voor de iPhone. Een te verdedigen prijs, schat Inversive, want Naar buiten bespaar je het ‘turen naar ingewikkelde bewegende radarbeelden en maar gokken of je droog blijft’. De nieuwe app gebruikt wel de kennis van dezelfde bronnen als andere regen-apps, maar zet ze op een andere manier in.

Onderin beeld geef je met een slider aan hoelang je naar buiten wil, met steeds een verschil van vijf minuten. De app begint bij vijf minuten naar buiten tot en met 100 minuten, altijd vanaf het huidige moment gerekend. Bij het openen van de applicatie moeten de locatiegebaseerde weergegevens (bij een goede verbinding snel) ingeladen worden, maar daarna krijg je meteen in beeld te zien of je droog blijft als je naar buiten stapt. Wij zagen de gegevens al wel eens veranderen in de test: van ‘nee’ op alle buitensessies langer dan 55 minuten, naar alles groen.

Naar buiten thumbs up Naar buiten droogte over 20 minuten

Het kan moeilijk nog duidelijker worden uitgelegd dan Naar buiten nu doet. Als je op een minutenaantal tot stilstand komt in de slider, zie je daarboven aan liefst drie dingen of het droog blijft of niet. De kleur spreekt boekdelen: rood is nee, groen is gaan, blauw is nog even wachten. Daarnaast wordt het toegelicht in een uitgeschreven zin en dan is er centraal in beeld ook nog een duim omhoog of omlaag. De ontwerper achter FlitsMeister heeft het nog aardig laten smoelen ook.

De vraag is wel een beetje waarom er gekozen is voor de huidige aanpak. Want is een uitgeschreven overzicht van de droogtes in de komende 100 minuten niet nog handiger? Naar buiten is anderzijds zo simpel van opzet dat het een beetje belachelijk voelt om te gebruiken. Het ontlokt een soort ‘Kom aan zeg, die paar druppies!’-reflex. Dat komt ook omdat de app geen indicatie geeft van het type neerslag. Je weet niet wanneer je binnenblijft voor motregen, of een stortbui op je hoofd kan krijgen. En toch kan het maar zo dé app worden die je aanzwengelt om te kijken of die wandeling nu wel zo’n goed idee is.

Downloaden: Naar buiten! (gratis ter introductie, daarna €0,79, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 februari 2013, 15:32
Categorieën Het weer, Nederlandse apps
Onderwerpen buienradar, regen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.