Multitouch in Mac OS X te realiseren via iPhone OS-laag?

Multitouch in Mac OS X blijkt niet eenvoudig te realiseren, zegt een voormalig Apple-ingenieur. Het enige wat Apple op korte termijn wel zou kunnen doen, is Mac OS X voorzien van een afgeschermde iPhone OS-laag, waarin multitouch wel werkt.

multitouch macBij laptops en desktopcomputers hoor je steeds vaker over de toepassing van aanraakgevoelige schermen. Geruchten dat een volgende generatie Macbooks ooit multitouch krijgt, zijn er ook, maar het is voorlopig nog toekomstmuziek. Een voormalig Apple-ingenieur heeft The New York Times verteld dat het niet zomaar mogelijk is om multitouch in Mac OS X te ondersteunen. Weliswaar kun je met de touchpad op het toetsenbord al gestures met meerdere vingers doen, maar voor multitouch-bediening op het scherm is Mac OS X niet ontworpen en het kan ook niet eenvoudig systeembreed ingevoerd worden.

De ingenieur ziet wel andere mogelijkheden: Apple zou een iPhone OS-laag over het desktopbesturingssysteem kunnen maken, waarmee multitouch wel mogelijk wordt voor specifieke toepassingen. Je zou zo’n laag kunnen voorstellen als het huidige Front Row: als je het activeert verdwijnt het besturingssysteem naar de achtergrond. In de iPhone OS-laag kun je dan bijvoorbeeld media beheren.

Eigenlijk gaat het artikel in de New York Times over de vraag waarom pc’s zich niet meer zoals iPhones gedragen. Bij de iPhone zijn namelijk veel zaken afgeschermd: je kunt niet zomaar bij het bestandssysteem en er zijn allerlei dingen afgeschermd waar je als (doorsnee) gebruiker niet mee lastiggevallen wilt worden. Zo voorkom je gebruikersfouten. Op de desktop zou zoiets ook wel wenselijk zijn. De iPad is wat dat betreft misschien een stap in de goede richting: een ideaal apparaat voor mensen die geen ‘moeilijke’ desktopcomputer willen, alles functioneert gewoon.

Volgens Wikipedia ondersteunt Mac OS X trouwens al multitouch. En er zijn ook wel eens demonstraties geweest van mensen die een oplossing voor multitouch onder Mac OS X hadden bedacht, maar die oplossingen waren niet van Apple zelf.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2010, 17:26
Categorie Desktop

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.