Metronieuws: gratis krant Metro brengt eigen iPad-app uit

De gratis krant de Metro heeft een eigen iPad-app uitgebracht. De applicatie Metronieuws is een tussenvorm tussen het dagblad en de website en biedt onder andere nieuws, sport, entertainment en carrièrenieuws.

Metronieuws iPad app gratis krant op Apple iPadSlechts twee weken geleden was de gratis krant Metro al makkelijker dan ooit te lezen op de iPad, via een gratis abonnement vanuit de applicatie MagWorld. Nu is het dagblad op een totaal nieuwe, frisse manier op Apple’s tablet te lezen. Metronieuws is een speciaal voor de iPad ontworpen tussenvorm tussen de krant en de website. Met swipes lees je gemakkelijk het ene na het andere nieuwsbericht.


De applicatie van Metronieuws maakt net als de krant, grotendeels gebruik van ANP-berichten. Dat is de grootste nieuwsdienst van Nederland die ook websites als NU.nl en Teletekst laat vollopen. Het betekent dat de nadruk van de Metro-app op actualiteit ligt en niet zozeer op de interviews en specials die ook in de krant staan. Onderaan elk artikel zie je wanneer het is geplaatst.

Aan de hand van de Menu-knop rechtsboven in het scherm, zie je goed hoe de app is ingedeeld als je er doorheen bladert. Het gaat langs de secties Nieuws (binnenlands en buitenlands), Amsterdam, Rotterdam, Entertainment, Sport, Columns, Lifestyle, Carrière, Prijsvragen en alsnog: Download PDF, waarmee je ook de papieren krant nog eens kan lezen. Als je op een rubriek in het menu drukt, zie je de eerste drie verhalen die je ook zal tegenkomen als je door de iPad-krant bladert. Niet in het menu maar wel bij het doorbladeren, staan de pagina’s die een rubriek afsluiten. Dat zijn overzichtpagina’s met allerlei oudere artikelen opgesomd. Je kan ze teruglezen door erop te drukken. Vanuit zo’n ouder artikel kan je niet meer bladeren door de krant. Je kan alleen terug naar het overzicht waarvan je kwam. Op die pagina kan je dan weer verder bladeren naar de volgende rubriek.

Metronieuws wordt niet aangeboden in abonnementsvorm en is ook geen digitale versie van de krant, maar is wel ten dele opgemaakt in krantenprincipes. Zo zijn de verhalen oprolbaar geschreven. Sommige verhalen lopen een pagina door en daarvoor moet je naar boven swipen om het tweede gedeelte lezen. Maar dat hoeft niet, omdat de meeste en belangrijkste informatie vaak al in het begin van een stuk staat. Ook is de opmaak van de app geïnspireerd door de krant, met smalle tekstkolommen die artikelen leesbaar maken en een traditioneel lettertype met hetzelfde effect. Wat bij een krant natuurlijk niet kan, zijn reacties van lezers doornemen en zelf op een artikel reageren. Dat gaat via een formulier dat eruit ziet als een e-mail formulier en waarin je alleen maar je naam hoeft in te vullen voordat je je zegje doet over een nieuwsbericht.

Downloaden: Metronieuws (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.