MetrO: metrolijnen en ander OV wereldwijd op de iPhone

MetrO is een applicatie die is ontstaan op de Palm en al zeker tien jaar oud is. Inmiddels is er een iPhone-versie in de App Store verkrijgbaar, die net als het origineel alle metrolijnen, tram- en buslijnen in talloze wereldsteden bevat. Handig op vakantie!
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

metro iphoneVoormalige Palm-gebruikers kennen allemaal de applicatie MetrO: een applicatie waarmee je van bijna alle wereldsteden makkelijk de tram- en metrolijnen kunt opvragen. Vanaf nu is de applicatie ook in de App Store te vinden. Gratis natuurlijk, net als bij de oude Palm-versie, die later ook voor Windows Mobile, BlackBerry en Symbian uitkwam. Handig is dat MetrO niet alleen de metrolijnen laat zien, maar ook de tram- en buslijnen. MetrO toont overigens geen drukke OV-kaart met honderden verbindingslijntjes, maar alleen een plattegrond in de omgeving van de dichtstbijzijnde halte.


Het gebruik is ook supersimpel: je vult gewoon je begin- en eindstation in, tikt op het rennende mannetje en de applicatie geeft aan welke lijn je moet nemen en waar je moet overstappen. Voor Amsterdam is een speciale metrokaart ‘Tourist’ opgenomen, wat inhoudt dat er iets meer informatie in te vinden is (over bezienswaardigheden) dan bij de normale metrokaarten van bijvoorbeeld Rotterdam.

Bij New York zijn twee soorten metrokaarten meegeleverd: Tourist (toeristisch) en Works (werk). Voor de Benelux kun je bijvoorbeeld kiezen uit Arnhem, Antwerpen, Brussel, Brussel nachtbussen, Den Haag, Eindhoven, Gent en Gouda. De applicatie bleek tijdens een kort testje nog wel wat bugs te bevatten: als je vergeet een bestemming in te voeren krijg je een pop-up met foutmelding waar je niet meer vanaf komt. Even herstarten en het werkt weer.

MetrO laat geen vertrektijden zien, maar houdt er wel rekening mee als het OV op een bepaald tijdstip niet meer rijdt (je krijgt dan een melding dat de halte is gesloten). Ook zie je hoe lang de reis gaat duren.

MetrO is geschikt voor iPhone en iPod touch. De interface is naar keuze in het Engels of Frans. Laad voordat je vertrekt wel even de gewenste steden in het geheugen van MetrO. Alle gegevens worden daarbij lokaal opgeslagen, zodat je tijdens een stedentripje niet aan extra roamingkosten vastzit.

metro op de iPhone

Meer info: MetrO voor iPhone/iPod touch
Downloaden: MetrO (gratis)

Hieronder wat screenshots van een stad dichter bij huis: Gouda.

metro voorbeeld gouda

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 oktober 2009 om 23:00
Categorie
Reizen
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.