Lumapp: interactieve rondleiding door binnenstad Utrecht op de iPhone

De iPhone-applicatie Lumapp brengt de lichtkunstroute in Utrecht, ook wel bekend als Trajectum Lumen, tot leven in de app. Die geeft de kunst onderweg uitleg en omlijsting en voorziet je van een quiz en extra stratenkennis.

Lumapp Trajectum Lumen binnenstad Utrecht iPhoneMet de iPhone, maar ook met andere mobiele telefoons met GPS-functie, kan er op elke plek een rondleiding worden gegeven zonder dat je daar een gids voor nodig hebt. Onlangs vertelde Spijkerspots Arnhem de geschiedenis van de wijk aan de hand van geïnterviewde betrokkenen, hun verhaal en hun foto’s. Lumapp beschrijft het Trajectum Lumen. Dat is een kunstroute door de binnenstad van Utrecht met 18 lichtkunstwerken en, als je wilt, informatie en vragen over de straten en stegen waar je langskomt.

Trajectum Lumen is een langlopend project van de gemeente Utrecht. De kunstroute die je aflegt, krijgt pas vanaf 2013 extra cachet als de Domtoren met de Domkerk wordt verbonden met Lichtkunst. Het project loopt tot dan en met 2018. Trajectum Lumen kaart

Tot het zover is kan je de route echter ook al volgen met Lumapp. Op de offline te bekijken kaart, geven cijfers aan waar je interessante kunst ziet. De GPS-functie toont je huidige locatie op de afbeelding zodat je goed zien waar je bent. Oranje icoontjes geven (sponsorende) toeristische gelegenheden en eetgelegenheden aan, rode de lichtkunst. Als je op zo’n pinnetje drukt, zie je een foto in beeld en een geschreven uitleg. Het is een beetje statischer dan de audiofragmenten met foto’s die langskomen in het onlangs besproken Spijkerspots, maar je kan het opleuken door in het tabblad Gids twee elementen te activeren.

Met de Feiten Wizard krijg je informatie te horen over de straat waar je bent. Trajectum Lumen informatie stadhuisOok kan je de quiz Over Utrecht spelen en beantwoord je onderweg wat vragen tijdens de route. Je kan beide onderdelen niet tegelijk uitvoeren. De toegang tot de andere optie wordt afgesneden in het tabblad Gids.

Op de kaart staan behalve de pinnetjes, ook andere pictogrammen. Een toelichting daarvan kun je zien met de informatie-knop linksonder, die toont waar een lichtproject is en waar een waterlichtproject. Ook zie je dat je tunnel richting de werf in moet duiken en dat je een trap naar de Oudegracht moet beklimmen. Met een knop bovenin het scherm kun je altijd je ervaring delen op Facebook en Twitter. Ook de toelichtende informatie bij de punten op de kunstroute, kan gedeeld worden.

Downloaden: Lumapp (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2012, 16:13
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerpen applijst, museum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.