iPad-apps om te leren rekenen: Rekentoets, Rekenhulp, RekenRenner en KidsCalculate

Rekentoets, RekenRenner HD, Rekenhulp en KidsCalculate zijn nieuwe reken-apps voor iPad en iPhone, voor kinderen en scholieren.

Rekentoets succesvolle reken-app iPad lijstWe worden de laatste tijd overspoeld met educatieve applicaties voor de iPad die vooral basisscholieren of nog jongere kinderen een duwtje in de rug willen geven met leren. Vandaag pakken we daarom vier nieuwe apps om mee te leren rekenen samen in één artikel. Het speelse RekenRenner combineert rennen met sommetjes maken, het tweedelige Rekenhulp helpt met sommen maken op basis van losse cijfers, KidsCalculate maakt sommen maken visueel en we hebben nog Rekentoets. Die app bereidt leerlingen voor op CITO-toetsen voor de niveau’s vmbo, mbo en havo.

Rekenhulp 1&2

Rekenhulp van Michael Sahadat bestaat uit twee losse delen voor de iPad, die je voor 89 cent per stuk kan kopen. Rekenhulp 1 telt oefeningen en toetsen met optellen en aftrekken op basis van de cijfers 1 tot en met 10. Het is dus een applicatie voor de absolute beginners. Naarmate de kleine verder komt, worden de cijfers steeds hoger. De oefeningen voor het cijfer 4 worden pas toegankelijk als de oefeningen van 3 zijn voltooid, bijvoorbeeld. Rekenhulp 2 gaat ook over de cijfers 1 tot en met 10, maar legt andere berekeningen voor: vermenigvuldigen en delen. De applicatie geeft ook de mogelijkheid om gemengde soorten sommen door elkaar te spelen. De opbouw en uitstraling zijn verder gelijk aan de eerste Rekenhulp. Na elke oefening zie je dus hoeveel punten er zijn gehaald.
Downloaden: Rekenhulp 1 (€0,89, iPad, iOS 4.3+)
Downloaden: Rekenhulp 2 (€0,89, iPad, iOS 4.3+)

Reken-apps iPad Rekenhulp 2

KidsCalculate Basis Rekenen

Sommetjes in beeld brengen, dat is de aanpak die KidsCalculate Basis Rekenen hanteert. Ontwikkelaar Marius Versteegen heeft zijn app verdeeld in verschillende niveau’s, vanaf een instapniveau voor kleuters die van 0 tot 5 leren tellen, tot oudere kinderen die rekenopdrachten voorgeschoteld krijgen waarbij hoofdrekenen moet van 0 tot en met 100. KidsCalculate doet dat aan de hand van verschillende getalspelletjes die bovendien getimed zijn, zodat er binnen een tijdslimiet gehandeld moet worden. Dat geeft KidsCalculate een bevorderlijk spelgevoel – iets wat versterkt wordt door voortgang op een landkaart, tussenfilmpjes en 103 te winnen beloningen. Een ouder of onderwijzer kan tot 32 accounts aanmaken, waardoor de toepassing ook geschikt is voor op school. Je moet de onscherpe beelden hier en daar wel door de vingers kunnen zien. De app is geschikt voor de iPhone en iPad.
Downloaden: KidsCalculate Basis Rekenen (€4,49, universeel, iOS 4.3+)

Reken-apps iPad iPhone KidsCalculate Basis Rekenen

RekenRenner HD

Ontwikkelaar RevSquared bestaat uit twee jonge mannen die ervaring hebben als leraar en als gamer. Dat heeft er vermoedelijk voor gezorgd dat RekenRenner HD de meest speelse leerapp van het overzicht is geworden. In dit spel heb je acht verschillende (sport)spelletjes, waarop je beter presteert als je snel en correct bent met het geven van antwoorden. De spelletjes behelzen bijvoorbeeld hardlopen, een magneet veroveren, hordelopen en eieren pakken. Het zijn allemaal verschillende methoden om rekenen op instapniveau te leren. De Nederlandstalige app geeft ruimte voor meerdere accounts waarmee de voortgang kan worden bijgehouden. Je kan zelfs tegen andere rekenwonders-in-de-dop leren met een multiplayer modus. De app is geschikt voor de iPhone en iPad.
Downloaden: RekenRenner HD (€4,49, universeel, iOS 5.0+)

Reken-apps RekenRenner HD iPad iPhone

Rekentoets

Rekentoets van Malmberg gaat qua niveau een stap verder dan de andere applicaties in dit overzicht. De succesvolle applicatie bereidt leerlingen voor op officiële CITO-beproevingen op de niveaus vmbo (rekentoets 2F), havo-vwo (3F) en het rekenexamen (COE) 3F-mbo4. Na vrijgave van CITO volgen er meer toetsen in de applicatie. In de trainingsstand is er nog hulp bij vragen als ‘Hoeveel artikelen worden verkocht bij een omzet van 200.000 euro?’ Bij de oefenstand is het eindscherm met daarin de goede en foute antwoorden belangrijk. Het middelbare schoolniveau van de applicatie, maakt Rekentoets ook leuk voor volwassenen die weer even hun kennis willen opfrissen.
Downloaden: Rekentoets (€0,89, iPad, iOS 4.3+)

Reken-apps iPad Rekentoets screenshot

Bekijk meer educatieve apps met onze artikelcategorie Onderwijs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 15 april 2013, 16:30
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.