Mailbox voor iPhone iPad en Mac

iCulture test: Mailbox voor Mac (review)

Wat Mailbox op de iPhone zelfstandig net niet voor elkaar kreeg, lukt nu wel met toevoeging van de nieuwe Mac-app: e-mail slimmer verwerken. Lees onze review van Mailbox voor OS X.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

mailbox for mac
Mailbox kwam, zag en overwon. De mailapp bracht begin 2013 verbluffend makkelijke veegbewegingen om e-mails te archiveren, verwijderen en uit te stellen naar een later tijdstip. Maar het kwam ook met een nieuwe visie, een nieuwe workflow. Vanaf Mailbox moest je inbox zo opgeruimd mogelijk zijn. Een geweldig idee dat veel gebruikers voor zich won en aan de haal ging met de iCulture App van het Jaar 2013. Maar de workflow hield bij veel gebruikers geen stand. Hij rijmde niet met Google’s plannen, traditionele mappenstructuren en desktop-mailapps. Tot nu. Dankzij de Mac-app werkt de Mailbox workflow weer.


Mailbox kwam op een uitgelezen moment op de iPhone. Seed Mail en Taskbox mail (nu Boxer) hadden het idee ‘door je mails vegen’ opgewarmd, maar nog niet goed uitgevoerd. Mailbox deed dat wel, en vergaarde in het begin van 2013 bakken publiciteit door alle belangstellenden in een wachtrij te plaatsen. Iedereen die met de app aan de gang ging, wierp er vanwege het lange wachten een uitgebreide blik op en gaf de visie van Mailbox een kans.

Geen klik met de desktop

Mailbox hoofdmenu conceptenDe visie van Mailbox is nog steeds niet zonder concessies. Je moet je Gmail- of iCloud-mailbox ervoor op de kop zetten. De app hevelt je e-mails over naar je archiefmap en maakt eigenhandig submappen in je account aan. Daarin komen de mails te staan die je in de app uitstelt naar een later moment. Of mails die je naar een lijst doorzet.

Mailbox koos ervoor die lijsten los te trekken van de mappen van je e-mailaccount. Als je het mailaccount dat je gebruikte in Mailbox ook in een desktop-programma gebruikte, stonden mailtjes over bepaalde onderwerpen zo al snel op verschillende plekken. Lastig, maar niet de enige reden om Mailbox weer de rug toe te keren. Google deelde de Gmail-inbox op in verschillende secties waarin bepaalde type mails kwamen te staan, waardoor je mobiele Mailbox-inbox er totaal anders uitzag dan die van Gmail zelf. De concurrentie op de iPhone en iPad nam bovendien toe: in de loop van 2013 verwelkomden we het supersnelle CloudMagic, maar ook Dispatch, Triage, LightMail, Hop, Evomail, Molto en Acompli. Taskbox werd met ingang van de naam Boxer ook een waardige concurrent. Alternatieven die bovendien ook Microsoft Exchange, Hotmail en IMAP-mailboxen ondersteunden, wat Mailbox nog altijd vertikt. En door de overname van door Dropbox, werd aanmelden met een Dropbox-account in Mailbox ook nog verplicht. Er waren genoeg redenen van Mailbox af te stappen.

Mailbox Mac mailwisseling zonder zwart
Mailbox is spierwit en snaarstrak: een echt rustige mailomgeving

Bekende handelingen

Het van start gaan van de Mailbox-beta voor de Mac dinsdagavond, betekent het einde van de grootste hobbel. De excentrieke workflow van de app is nu volledig toe te passen op de desktop. Alles zit erin: Mailbox’ eigen mappenstructuur links in beeld (zonder al je eigen Gmail of iCloud-mappen, maar met lists, archive en deleted mails) en ook het vegen van berichten met je trackpad. Veeg een mail kort naar rechts om hem te archiveren, langer om hem te verwijderen. Een enter of een backspace gebruiken voor hetzelfde doeleinde mag nu overigens ook. En ook nu kan je e-mails toewijzen naar een van de lijsten binnen Mailbox en schuif je de afhandeling van een bericht voor je uit. Laat de mail terugkomen over drie uur, zet hem naar het volgende dagdeel of laat je op veel langere termijn verrassen.

Protip mappen structuren: als je je oude submappen van je mailaccount wil behouden in Mailbox, ga dan naar de Gmail-website -> instellingen -> labels. Daar kan je de mappen onderbrengen onder Mailbox-lists.

Mailbox Mac sneltoetsen en verwijderen
Met de command-knop ingedrukt zie je de sneltoetsen op de knoppen afgebeeld, maar je kan ook swipen als op de iPhone.

Vijf keer herstarten

Mailbox op de Mac maakt meteen indruk. De applicatie is sneller dan de standaard mailapp die Apple standaard installeert op OS X, merkbaar moderner dan Sparrow of het veelzijdige maar zware Airmail. Ik betrapte mezelf erop Mailbox vijf keer te herstarten in de eerste uren van gebruik. Vier om na te gaan of de app echt zo snel opstartte op mijn MacBook Pro uit vroeg 2011, de vijfde keer om het aan een ander te demonstreren. Ongeacht of je mailbox vol staat vol ongearchiveerde mails of dat je een lege inbox verwelkomt: het is snel. Daarnaast heeft de Mac-app een functie die ik al heel lang zoek in de iOS-app. Je kan meerdere mails selecteren en gelijktijdig afhandelen. Op iOS moet je of om de beurt vegen, of pak je een groep mails vast waar je geen uitzonderingen voor kan maken. De Mac-app is daardoor een stuk slagvaardiger als je terugkomt van een vakantie, stel ik me zo voor. Op dergelijke momenten irriteerde het wegvegen van mails in de iOS-app ronduit.

Mailbox Mac nieuwe mail schrijven
Geen opsmuk bij het schrijven van een e-mail, maar je kan een venster voor tekstopties in beeld roepen.

Vooruitblik op Handoff

Het is echter vooral de synchronisatie tussen Mailbox op iOS enerzijds en de Mac anderzijds die overtuigt. Mailbox geeft een voorzet op Apple’s eigen Handoff, de functie in het aankomende OS X Yosemite voor Mac die de pushberichten van je iPhone overneemt als je op de Mac bezig bent. Zodra je de Mac-versie van Mailbox open hebt staan en gebruikt, ontvang je geen pushberichten voor nieuwe mails op de iPhone of iPad. Je wordt dus niet dubbel bestookt met notificaties, of het nou van nieuwe e-mails is of van berichten die terugkomen omdat je ze hebt uitgesteld.

Lees ook: Komt mijn Mac in aanmerking voor Handoff?

Mailbox iPhone draft schrijvenMet ingang van de Mailbox-update 2.2 is het ook mogelijk om concepten over te zetten. Begin een conceptmail op de Mac en laat hem onverstuurd, en je kan hem gewoon verder typen op de iPhone. Andersom en vanaf de iPad werkt het net zo goed. Schrijf je een concept als reactie op een eerdere mail, dan vind je hem zoals Gmails standaardweergave onder die mail. Schrijf een nieuw concept en je vindt hem terug onder Concepten in de iOS-app en Drafts in de Engelstalige Mac-beta.

Los van hoe goed het Handoff-idee in Mailbox werkt, maakt het nieuwsgierig naar de veelbelovende functie die iOS 8 en OS X Yosemite dichter bij elkaar moet brengen. Niet steeds je telefoon erbij pakken om te zien of er iets binnen is gekomen: het doet vermoeden dat je productiviteit op de desktop erop vooruit gaat.

Rust in je hoofd

mailbox-post-itJe productiviteit een boost geven op de desktop, dat presteert Mailbox voor de Mac ook. De applicatie ziet er heerlijk clean uit, waardoor je onbewust wordt verleid om ook je mailstapel op te schonen. Dat je daarbij opstarttijd bespaart ten opzichte van gerenommeerde mailapps op de Mac, is nog maar een deel van het verhaal.

De workflow om je inbox leeg te houden en e-mails daadwerkelijk af te handelen, zorgt dankzij de samenwerking tussen iOS en desktop meer dan ooit voor rust in je hoofd. De stapel mail blijft behandelbaar; op je werkstation, onderweg en thuis. Niet alleen qua handoff-functionaliteit haakt Mailbox in op Apple’s mantra, ook qua visie lijkt Mailbox op Apple: It just works.

Pluspunten

  • Supersnelle en slimme mailapp
  • Rustig uiterlijk
  • Mac en iOS spelen handig op elkaar in

Minpunten

  • Nog steeds geen ondersteuning voor Exchange, Hotmail en IMAP

Download de Mailbox voor Mac-beta (Betacoin nodig)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 augustus 2014, 13:13
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, mailbox, review
Devices Mac, MacBook
Software macOS
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.