Grid voor iOS geeft creatieve draai aan Excel

Grid voor iPad is een Excel-achtige app waarmee je creatief bezig kunt gaan. Je kunt in Grid foto's, kaarten en teksten combineren tot een collage. Rekenen en formules zijn Grid's zwakke punt als spreadsheet.

grid featuresExcel is voor veel mensen een hulpmiddel om spreadsheets te maken. Maar er zijn ook mensen die Excel op creatieve manieren gebruiken, bijvoorbeeld als fotoalbum, als catalogus voor hun eBay-spullen of om een verjaardagskalender te maken. Ontwerper Josh Leong vond bij Microsoft onder een berg stof het onderzoeksrapport ‘Excel: It’s Not About The Math’. Het omschreef hoe mensen wereldwijd Excel op een alternatieve manier gebruiken, om bijvoorbeeld fotocollages te maken. Maar omdat de prioriteit van Microsoft bij zakelijke klanten ligt, was er weinig aandacht voor. Leong realiseerde zich dat hij tot in lengte van dagen bij Microsoft bezig kon blijven met het ontwerpen van icoontjes, maar dat hij ook het lot in eigen hand kon nemen. Hij nam ontslag en richtte een ontwikkelbedrijfje op om creatief Excel-gebruik verder uit te werken. De app Grid is het resultaat.

Om meer dan alleen getallen in te voeren, moest Leong wel iets nieuws verzinnen. Zodra je de app opent kun je een of meer vakken selecteren en vervolgens kiezen of je tekst, foto’s, contactfoto’s of een kaart wilt invoegen. Met drag & drop kun je items verplaatsen en met pinch & zoom maak je teksten en foto’s groter of kleiner.

Grid is vergelijkbaar met Excel, maar is toch anders. Je hebt geen wiskundige formules of macro’s. Je kunt wel cijfers in een spreadsheet-achtig rooster zetten, maar de app is niet bedoeld om ermee te rekenen. Wel zitten er andere handige functies in, zoals samen werken aan een ‘grid’. Als twee mensen dezelfde ‘grid’ geopend hebben op hun iOS-apparaat, kun je meteen bewerkingen van de andere persoon zien. Als vrienden nieuwe foto’s toevoegen zie je ze meteen. Voorbeelden maken het beste duidelijk wat je met deze app kunt doen. Je kunt een reisdagboek of receptenboek maken, of een magazine-achtige interface maken waarin je leuke cafés opsomt. Onderstaande receptengrid laat goed zien hoe professioneel het eruit kan zien:

grid recept

Grid is niet gericht op productiviteit, maar op creativiteit. “Where Your Ideas Fit” is de slogan van Grid en de app laat zien dat je er inderdaad allerlei dingen mee kan doen. Behalve dan je budget doorrekenen.

Downloaden: Grid (gratis, universeel, iOS 6.1+)

grid recepten app iphone ipad

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juli 2013, 10:55
Categorie Zakelijk
Onderwerp excel

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.