Filmtab: Nederlands filmmagazine op de iPad

Filmtab is een Nederlandstalig filmmagazine op de iPad dat haar eigen interviews en recensies verzorgt en een hoop content in elk nummer stopt. De app is gratis maar een tijdschrift kost vooralsnog 1,59 euro.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Filmtab is een Nederlandstalig magazine over films en acteurs voor de iPad. Het bevat interviews, recensies en actualiteit over wat er in de bioscoop draait en wat er nieuw op Blu-Ray beschikbaar is. Ondertussen is alweer het tweede nummer van het ‘blad’ uitgebracht, dat visueel helemaal op de iPad is toegespitst. Zo heeft het compacte, scrollbare pagina’s en ingebouwde video’s.

Filmtab is gratis te downloaden en een nummer in de app kopen kost 1,59 euro. Dat geldt zowel voor het oktober- als nieuwe novembernummer. Het tweede exemplaar blad weegt 299 MB om te downloaden en het duurt dus eventjes voordat je het blad daadwerkelijk kan openslaan in de app, zeker omdat er na de downloadtijd nog even tijd wordt genomen om het magazine te verwerken. Volgens de App Store-omschrijving is het prijskaartje van €1,59 tijdelijk vanwege een niet nader omschreven mijlpaal.

De opzet van het magazine zal bekend aanvoelen voor personen die vaker een tijdschrift op de iPad lezen. Met een verticale swipe ga je naar de volgende pagina binnen een artikel en met een horizontale kom je in het volgende artikel. Filmtab magazine iPadDe menuknoppen zijn simpel gehouden: je kan terug naar de kiosk en de inhoudsopgave, meer niet. Als je in een tekstkolom naar onderen kan scrollen voor meer, staat dat aangegeven.

In het voorwoord van het tweede nummer lees je dat Filmtab knokt tegen het vooroordeel dat een Nederlands filmmagazine per definitie geen lang leven is beschoren. Ook staat er dat de interviews in het blad niet zijn vertaald uit andere bladen, maar dat de eigen journalisten ze hebben afgenomen. Dat verklaart misschien waarom het blad normaal duurder is dan 1,59 euro.

Na een uitgebreid hoofdinterview volgt een uitgebreide sessie met bioscoopfilmrecensies, waarin veel recensies uiterst kort en snackbaar zijn. Naast elke recensie tref je de acteurs, de regisseur, het genre en steekwoorden om een film te omschrijven. De rubriek De Volledige Vlaming toont Belgische bioscoopfilms die het Nederlandse witte doek niet halen en dan gaat de rubricering snel. Er komt een klassieke film voorbij, tweets van filmsterren, een sfeerreportage, interviews met acteurs, een verdieping over een regisseur en een origineel versus remake-artikel. Posterfun laat verschillende posters zien die net als de rest van het magazine alleen in de horizontale stand tonen en voorts volgen nog recensies van Blu-Ray, game-uitgaves en een artikel over series. Wel valt op dat er, op enkele hoofdartikelen na, bij geen elke film een link naar een trailer staat.

Filmtab is een uitgebreid filmmagazine voor de iPad. Zijn bestaansrecht zal in ieder geval niet afhangen van de hoeveelheid inhoud en de presentatie. Die zijn keurig verzorgd.

Downloaden: Filmtab (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2011, 15:35
Categorieën Amusement, Kiosk, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.