Unread icoon iPad RSS nieuws app

Fijne RSS-nieuwsapp Unread nu ook voor iPad

De prachtige RSS-nieuwslezer Unread is er nu ook voor iPad. De app waarin je de laatste berichten van je favoriete sites leest, is ook nu prachtig.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Unread icoon iPad RSS nieuws appHeb je een account op Feedly, FeedWrangler, Feedbin, Fever of NewsBlur? Dan kan je nieuws van je favoriete websites lezen in Unread. We noemden de nieuwsapp al eerder subliem op de iPhone en nu is er ook een aparte versie voor de iPad te downloaden. Je snelt net zo eenvoudig koppen van het laatste nieuws in een rustige, stijlvolle interface. Maar is de app net zo goed als op de telefoon?

Liever beeld dan minimalisme

Unread neigt naar minimalisme. De applicatie van ontwikkelaar Nice Boy hecht waarde aan witruimte en presenteert het nieuws bij het koppensnellen verspreid. Links de kop en afkomstige website, rechts een kleine inleiding van het bericht. Het lettertype is groot, maar kan fors kleiner, en als je de thumbnails aanzet in de instellingen, worden de berichten voorzien van afbeeldingen en komt de app tot leven. Lezen – wat Unread het allerbelangrijkst vindt – is leuk, maar we zijn visueel ingesteld en geven al snel voorkeur aan de afbeeldingen als berichten daarover beschikken.

Unread for iPad vegen

Bediening met souplesse

De in- of uitschakeling van beeld gaat niet ten koste van de souplesse waarmee Unread bedient. Scrollen door de berichten gaat snel in de horizontale en verticale stand van de iPad en de manier waarop je berichten en webpagina’s opent en dichttrekt met veegbewegingen, zijn net als op de iPhone erg natuurlijk. Bij Unread moet je weten: je kan elke pagina trekken. Als het niet in het midden is, dan wel onderin (in het geval van artikelen die worden geopend in de webbrowser in de app).

Knoppen vind je niet of amper. Als je opties wilt, druk je langer in beeld. Zo markeer je bijvoorbeeld alle artikel ouder dan het huidige als gelezen, bekijk je een artikel meteen op het web of bewaar je het in je lees later-lijst. Er is een Tutorial voorhanden als je er geen wijs uit wordt.

Nuttige instellingen

De instellingen die Unread heeft, zorgen er net als op de iPhone voor dat je de app naar je eigen wensen kan inrichten. Zo geef je aan of je artikelen al als gelezen wilt markeren door er alleen maar langs te scrollen bijvoorbeeld – een welkome optie voor nieuwsveelvraten. Je kan aangeven of het aantal ongelezen items op het homescreen afgebeeld moet worden en bepaalt of afbeeldingen worden ingeladen (‘image caching’) voor offline gebruik. Ons advies daarin: op ‘never’ zetten; neemt onnodig veel ruimte in op je iPad. De kleurenthema’s waarmee je kan schakelen tussen witte en een donkergrijze achtergrond, zijn ook welkom.

Unread nachtstand iPad Unread delen iPad
Hoe zet ik websites in de app?
In Unread bepaal je zelf van welke websites je nieuws wilt lezen. We adviseren een gratis account op Feedly. Op de website of in de bijbehorende app, voeg je eenvoudig websites toe. Log vervolgens in met je Feedly-account in Unread en de app haalt het laatste nieuws van je favoriete websites op.

Conclusie

Unread behoort tot de top van RSS-nieuwsapps op de iPad. Het is misschien niet de beste, zoals de iPhone-versie is, maar kan de strijd met Reeder 2 en Mr. Reader zonder moeite aan. De eerste speelt ook de stijlvolle kaart, maar bedient minder soepel dan Unread. Mr. Reader is overzichtelijker voor powerusers door een constante mappenstructuur en websiteoverzicht links in beeld, maar oogt minder stijlvol. Smaak bepaalt je persoonlijke winnaar, maar Unread is absoluut het overwegen waard.

Downloaden: Unread (€4,49, iPad, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 21:17
Categorie
Nieuws
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.