FIFA Superstars: maak een droomteam met voetbalsterren op de iPhone

FIFA Superstars is een nieuw voetbalmanagement spel voor de iPhone en iPod touch. Je neemt controle over een team en leidt het middels trainingen, uitrusting en kanskaarten naar de top.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

FIFA Superstars iPhone iPod touch logoHet voetbalmanagementspel FIFA Superstars is verschenen voor de iPhone en iPod touch. In het spel neem je de leiding over een elftal dat je aan de hand van training en uitrusting kan laten winnen van tegenstanders. Door te winnen vergaar je meer punten, kom je in hogere klasses te spelen en kun je uiteindelijk het team van je dromen bij elkaar kopen. Bij de aanvang van het spel ben je echter nog heel ver verwijderd van Rooney, Sneijder of Messi.

FIFA Superstars is een sprong in het diepe. Wie het Facebook-spel nooit gespeeld heeft, kan zich maar beter vastklampen aan de introductieopdrachten die je kan opvolgen om geld, uitrusting en nieuwe spelers te winnen. Het drukke hoofdmenu staat namelijk bol van de informatie. Bovenin staan gegevens als de rating van je team, het aantal wedstrijdballen, tijd tot je een nieuwe bal krijgt, je rank, fitheid van de voetballers en daarnaast nog virtueel geld en blauwe tokens die je zelf kan aanschaffen om sneller goede resultaten neer te zetten met het team. FIFA Superstars is gratis, maar voor niets gaat de zon op.

FIFA Superstars team samenstellen

De screenshot hierboven is alleen nog maar de statusbalk van het hoofdmenu. In het midden staat de opstelling en een icoontje naar de ingame mailbox waarin de opdrachten worden medegedeeld. In de menubalk daaronder gebeurt het. Play, Manage, Training, Staff en Store zijn de vijf pijlers waarop Superstars rust en elk onthullen ze een scherm dat bol staat van de mogelijkheden. Na een paar opdrachten vervullen en wedstrijden spelen, wijst het spel zich vanzelf. Alleen de uitrusting van spelers blijft een beetje ingewikkeld.

Om in dit spel goed te presteren tegen de computergestuurde, fictieve teams, moet je de beste spelers opstellen, kun je een opstelling bepalen en moet je er middels trainingen voor zorgen dat je team wedstrijdfit is. De trainingen zijn de oogsten van Farmville in dit spel: je moet erop wachten tot ze zijn uitgevoerd, tenzij je ze handmatig wil versnellen. Dan kan je er blauwe tokens aan besteden. Er is echter nog een factor waar je rekening mee dient te houden en waar EA geld op wil verdienen: de Equipment, ofwel de uitrusting.

FIFA Superstars tactieken spelen

Eens in de zoveel levels die je omhoog gaat als je veel speelt, krijg je een tranfserpakket. Daarin zitten nieuwe voetballers die je kan opstellen en een aantal uitrusting-kaarten. Je kan ook uitrustingspakketten of specifieke uitrustingen kopen in de Store. Volgens kun je bij Manage -> Equipment de bronzen voetbalschoenen, zilveren kniebeschermers of basis keepershandschoenen toekennen aan spelers. In een van de eerste missies word je opgedragen de drie beste spelers van het team te voorzien van de beste accessoires. Daarbij valt op hoe lastig het is om de uitrusting goed te verdelen. Rechts kun je door de spelers scrollen, waaronder de statistieken staan. Links kun je uitgebreid door de uitrusting heen gaan en ook daar staan statistieken onder, maar het is lastig om in één oogopslag door de spelers te scrollen om te zien wat wat het meest nodig heeft.

Andere extra’s vallen onder tactische ingrepen en zijn onder Manage -> Tactics te vinden. Denk daarbij een ingestudeerde corner of een Goalkeeper Charge, die ervoor zorgt dat de keeper per wedstrijd een rebound op een kans blokkeert.

FIFA Superstars spelers kopen

De voetbalwedstrijden zelf worden in tekst getoond. Razendsnel volgen de Engelstalige zinnen elkaar op onder elkaar. Alleen een goal komt uitgebreid in beeld. Wie hier niet wil wachten, kan meteen doorgaan naar de uitslag. En daar komt het potentiële verslavingsgevaar al naar voren. Nadat we de opstelling veranderden van 4-4-2 naar 3-5-2, wonnen we plots met ruime cijfers. En zo heb je ondanks alle uitrustingen en ingekochte tactieken, toch het idee dat je zelf coacht en aan je team werkt. Messi, here we come.

Downloaden: FIFA Superstars (World) (gratis)

Om FIFA Superstars op de iPhone te spelen heb je geen Facebook-account nodig. Wel dien je jezelf te registreren bij EA’s eigen sociale gamesnetwerk Origin. Onder de opties kun je bij ‘Enable Usage Sharing’ uitzetten dat EA anoniem gebruiksgegevens van je verzamelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2011, 21:44
Categorie Games
Onderwerpen electronic arts, FIFA, simulatie, voetbal

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.