cafellow-icoon

Cafellow: op welke terrassen zit je in de zon?

De iPhone-app Cafellow laat zien welke terrassen in Nederland wanneer zon hebben. Verder kan je zoeken op openingstijden en muzieksoorten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Cafellow bier drinken wanneer in de zonWelkom in de laatste aflevering van onze vaste semi-eeuwse rubriek ‘We weten niet of je er echt een app voor wil gebruiken, maar hij sluit in ieder geval lekker aan op de vrijdagmiddagborrel’. Deze keer bespreken we Cafellow, een Nederlandse iPhone-app waarmee je kan zien welke cafés er in de buurt zijn en op welke punten ze scoren. Zojuist kreeg de applicatie een update die antwoord geeft op een prangende vraag: op welke terrassen zit je in de zon?

Cafellow werd opgezet door twee studievrienden die ‘genoeg hadden van lauwe wijntjes en suffe cafés’. In de app zijn zo’n 1400 cafés geïndexeerd die zich vooral bevinden in Amsterdam, Den Haag, Delft, Utrecht, Groningen en Rotterdam. Caféhouders in het hele land mogen zich aanmelden om mee te doen, maar de beoordeling, die is aan Cafellow.

Het verschilt een beetje per tentje welke punten zijn beoordeeld. Openingstijden zie je altijd staan. Bij het ene cafeetje zie je verder alleen een omschrijving van twee regels en een 1-tot-5 sterrenbeoordeling voor de sfeer, de koffie en het eten. De volgende kan weer beoordeeld zijn op de bar en verschillende types muziek. En dus nu ook: de zon. Die is bij 500 tentjes in de berekening meegenomen. Hoe dat werkt? Ontwikkelaar Sven Briels legt het ons uit:

“We gebruiken hoogtegegevens die normaal gebruikt worden voor overstromingsmodellen. Dat zijn nauwkeurige lasermetingen waarmee ik voor elk terras kan berekenen wanneer dit in de schaduw van bomen of omliggende gebouwen ligt. Natuurlijk verschilt dit per moment van het jaar, en dat nemen we dan ook mee in de berekening. Dat levert een heel betrouwbaar resultaat op.”

Cafellow zoeken Cafellow beschrijving kroeg

In het lijstje nabije kroegen dat Cafellow meteen laat zien bij het openen van de app, zie je direct of een kroeg nog zon heeft en hoe lang nog. We kunnen niet precies nagaan of de waarden in Groningen kloppen, maar veel lijken er plausibel. Jammer is wel dat Cafellow alle waarden erg compact weergeeft. Voor de openingstijden, de sfeerplaatjes en de beoordelingen mag je eventjes je ogen dichtknijpen. De kaart laat gelukkig in één oogopslag zien welke terrasjes zon hebben. Met de uitgebreide zoekfunctie zet je kroegen zonder zon helaas nog niet buitenspel. Als je filtert op zon, krijg je alle kroegen waar zonwaarden van bekend zijn. En dus ook degenen die al in de schaduw verkeren.

Al met al krijgt Cafellow een beoordeling van twee witbier en één droogwit van ons. Tot de volgende aflevering!

Pluspunten

  • Zon-info lijkt verrassend accuraat
  • Beoordelingen op punten...

Minpunten

  • ... maar niet overal
  • Kleine tekst

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juli 2014, 17:46
Categorieën Eten en drinken, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.