Bus Mobiel zoekt Brabanders met een iPhone

Bus Mobiel gaat een test organiseren in Noord-Brabant. Daarbij wordt een app ontwikkeld die realtime bustijden geeft, net zoals op de panelen bij de bushaltes verschijnt. De test maakt deel uit van GOVI.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

bus arrivaDe provincie Noord-Brabant start binnenkort met een technische proef, waarbij je actuele businformatie op je iPhone kunt ontvangen. Met een iPhone-applicatie die Moop Mobility aan het ontwikkelen is, kun je straks precies zien wanneer de bus bij de bushalte is. De applicatie zal eerst onder een beperkt aantal testers in Noord-Brabant worden verspreid, zodat ze kunnen kijken of het werkt.

moop mobilityMet de applicatie weet je wanneer je naar de halte moet lopen of fietsen. Ook kun je zien of je de aansluiting haalt. Maak je regelmatig gebruik van de bus in de regio Noordoost-Brabant (dus de regio rondom ’s-Hertogenbosch – Oss – Cuijk – Boxmeer – Veghel – Boxtel – Haaren – Heusden) en heb je een iPhone met mobiel internet? Dan kun je meedoen aan de test.

Moop Mobility bestaat onder andere uit Dennis Stevense (bekend van de applicatie Trein) en Jelle Prins (bekend van iNap en andere applicaties). Zij zijn betrokken bij het experiment van GOVI (Grens Overschrijdende Vervoers Informatie). Misschien heb je wel eens digitale panelen bij de bushalte zien hangen. Daarop staat hoe laat de volgende bus arriveert. De panelen zijn in heel Nederland te zien, maar de provincie Noord-Brabant wil er nu een stap verder in gaan. De informatie op de panelen komt ook beschikbaar op smartphones.

Bussen in Noord-Brabant leveren dankzij een GPS-systeem in de bus informatie over hun locatie. Een centrale computer berekent de geschatte vertrektijden op de bushaltes. Die informatie is ook in de testapplicatie te zien. Is de bus vertraagd, dan zie je dat meteen in de applicatie. De applicatie moet echter eerst getest worden. Hiervoor worden mensen gezocht die minimaal driemaal per week de applicatie gaan gebruiken en hun bevindingen naar het projectteam willen sturen. De testperiode duurt van mei tot juli 2010. Daarna zal worden bekeken of het mogelijk is er een permanente dienst of app van te maken.

Je kunt je aanmelden via deze link: jamoo.nl/govi/

Hieronder zie je een kaartje met (ongeveer) het testgebied:
bussen brabant

Alle afbeeldingen zijn afkomstig van de website van Arriva.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2010, 12:15
Categorie Reizen
Onderwerp moop mobility

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.