Boekreview: ‘Ontdek de iPad 2’

Ontdek de iPad 2 is een van de boeken die je kunt aanschaffen, als je meer over je iPad wilt weten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ontdek de ipad 2Als de iPad je eerste iOS-apparaat is, heb je misschien behoefte aan een boek die je laat kennismaken met alle aspecten van het apparaat. Er zijn inmiddels meerdere boeken op de markt, maar wij kijken in deze review het boek ‘Ontdek de iPad 2’ van Henny Temmink onder de loep. Dit boek wordt op de markt gebracht door Van Duuren Media en ligt sinds een maandje of twee in de winkel. Van de eerste versie werden meer dan 10.000 stuks verkocht en dat is voor een Nederlandstalig boek heel behoorlijk. De nieuwe editie is geschikt voor de iPad 1 en 2.

Auteur Henny Temmink volgde een opleiding informatica en schrijft sinds 1991 computerboeken en artikelen in computertijdschriften. In 200 pagina’s legt ze je uit hoe je de iPad kunt gebruiken, van een eerste kennismaking tot de gebruikersinterface en vervolgens alle losse onderdelen en apps zoals Safari, Contacten, Mail, FaceTime, Agenda/Notities, Camera, Muziek, Video’s/YouTube en Kaarten. Het laatste hoofdstuk bevat een aantal tips en trucs en er is een bijlage aanwezig waarin alles over iTunes wordt uitgelegd.

Mocht je dit boek willen kopen in de boekhandel, let dan op dat je de juiste editie te pakken heeft. Dezelfde uitgever bracht eerder het boek ‘Ontdek de iPad’ uit, geschreven door de Duitse auteur Giesbert Damaschke. Daarna nam auteur Henny Temmink blijkbaar deze boekenserie over en maakte een meer op Nederland toegesneden variant, met lokale voorbeelden zoals De Telegraaf en NOS Teletekst.

ipad2-boek2

Het kost geen moeite om dit boek door te werken: elk onderdeel is voorzien van afbeeldingen, teksten in de kantlijn en tips tussendoor, die met speciale icoontjes zijn weergegeven. Qua taalgebruik moet elk onderdeel ook voor iedereen te snappen zijn: elk onderdeel wordt stapsgewijs behandeld en zelfs de meest voor de hand liggende zaken (die voor de beginner misschien niet zo vanzelfsprekend zijn) worden toegelicht. Dit boek is dan ook niet zozeer bedoeld voor mensen die al een iPhone hadden en willen weten hoe de iPad werkt (want dat weten ze al) maar vooral mensen die het liefst bij de hand genomen willen worden en nog geen idee hebben hoe producten van Apple werken.

Heb je iemand in je omgeving die steeds maar vragen blijft stellen hoe bepaalde acties werken op de iPad, dan kan dit boek een makkelijke manier zijn om van die constante stroom aan vragen af te komen. Het boek legt alles gestructureerd uit en is geduldiger dan je zelf waarschijnlijk zou zijn. Zelf had ik graag iets meer stappenplannen gezien en ook meer aandacht voor interessante apps die je via de App Store kunt downloaden. Het boek behandelt nu alleen de standaardfuncties die op de iPad zitten en helpt je nauwelijks op weg met allerlei andere toepassingen. Loop je tegen vragen aan als: “Kan ik mijn iPad voor navigatie gebruiken?”, dan vind je in het boek eigenlijk alleen een uitleg over de kaartenapp en niet een overzicht van de mogelijkheden om je iPad in de auto te bevestigen en te voorzien van navigatiesoftware. Een onderwerp als jailbreaken komt in het boek helemaal niet aan de orde.

Hetzelfde geldt voor wat meer geavanceerde onderwerpen als AirPlay (al kun je je afvragen of de doelgroep van dit boek er überhaupt mee aan de slag wil gaan). Er staat wel een korte uitleg wat AirPlay inhoudt, maar je krijgt geen uitgebreide uitleg hoe je het werkend krijgt.

Het lijstje met leuke apps beslaat slechts 1,5 van de 200 pagina’s. Enerzijds is het jammer dat het zo beperkt is, anderzijds is het ook wel begrijpelijk: lijstjes met populaire apps verouderen snel en elk seizoen komen er wel weer nieuwe toppers bij. Voor dergelijke steeds wisselende app-tips kun je veel beter terecht op websites zoals iPadclub.nl.

ipad2-boek1

Conclusie

Voor mensen die nog niet zo thuis zijn met iOS-apparaten of het vervelend vinden om hun familie en vrienden steeds vragen te stellen, is dit boek een goed naslagwerk. Je wordt aan de hand genomen langs alle standaardtoepassingen en kunt na lezing van het boek over bijna alles meepraten… behalve een paar onderwerpen zoals AirPlay en navigeren.

Info: Ontdek de iPad 2

  • Auteur: Henny Temmink
  • Titel: Ontdek de iPad 2
  • Uitgever: Van Duuren Media
  • Te koop via: Bol.com
  • Prijs: €19,95
  • Geteste versie: eerste druk, april 2011
  • Omvang: 207 pagina’s
  • Cijfer: 7

Alternatieven

In de boekhandel zijn nog enkele andere boeken over de iPad te vinden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2011, 16:17
Categorie Boeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.