Blek voor iPad: stijlvol en minimalistisch hersenkraak-spel

Blek is een nieuw spel voor de iPad. Blek app is prachtig vormgegeven en af en toe behoorlijk lastig: een goede app om je hersens te laten kraken.

BlekBlek is een nieuw en minimalistisch spel dat je hersenen doet kraken. De screenshots doen mysterieus aan, de recensies zijn tot nu toe positief en het ziet er mooi uit: meer dan genoeg reden om zelf de proef op de som te nemen. De app lijkt een simpel doel te hebben: een lijn trekken die alle gekleurde bollen raakt, maar niet de zwarte. Je kunt deze lijn echter niet door de tekening heen trekken, maar moet een patroon tekenen dat daarna automatisch wordt herhaald. Wanneer de door jou getrokken lijn een zwarte bol raakt ben je af, wanneer je de zijkanten raakt kaatst hij terug. Als de lijn omhoog of naar beneden kronkelt verdwijnt hij uit beeld.

De patronen die jouw lijnen moet volgen zijn soms zeer complex, omdat de bollen in complexe patronen liggen. De gekleurde bollen kunnen in een verraderlijk mijnenveld van zwarte bollen liggen; geen simpel kunstje om ze eruit te halen. Blek draait dus om ruimtelijk inzicht, om alle goede bollen te raken moet je weten waar jouw lijnenpatroon moet beginnen en eindigen. Om het nog moeilijker te maken draait het in sommige levels ook nog eens om timing. Blek heeft 60 levels waar je uren mee zoet kan zijn, broedend op perfecte patronen of domweg van alles proberend via trail en error.

voorbeeld

Qua uiterlijk doet Blek enigszins denken aan het populaire Dots, maar daar houdt de vergelijking tussen beide spellen wel op. In Blek zijn de bollen ook simpel vormgegeven maar lijken de lijnen die je trekt met een kalligrafiepen gemaakt, wat het geheel een chique tintje geeft. In ieder geval speelt de minimalistische vormgeving en intuïtieve bediening bij Blek een belangrijke rol. Daardoor is het naast knap lastig ook nog visueel prettig om met de app te werken. We snappen alleen niet waarom de lijnen aan de boven- en onderkant van het scherm niet terugkaatsen, maar soit, daar valt mee te leven. Als je zin hebt in een uitdaging en de trailer hieronder je aanspreekt doe je er goed aan om Blek eens te proberen: hoe complexer het probleem hoe bevredigender de oplossing.

Wanneer je de smaak helemaal te pakken hebt kun je ook eens naar Division Cell kijken, een andere nieuwe hersenkraker voor iPhone en iPad. Volgens ontwikkelaar Kunabi Brother, twee broers uit Wenen, is een iPhone-versie van Blek in de maak. Volgens ons is Blek echter bij uitstek een spel voor de iPad: je hebt er absolute concentratie en ruimte op het scherm voor nodig.

Downloaden: Blek (€2,69, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2013, 20:02
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.