AvMap GPS Free: gratis navigatie-app met kaart van West-Europa

AvMap GPS Free is een gratis navigatie-app voor de iPhone met een gratis kaart van West-Europa en een Vlaamse stem die je onderweg begeleidt naar je eindbestemming. Het is niet de mooiste navigatie-applicatie die er is.

AVmap GPS Free iPhone navigatie gratisEr is geen gebrek aan goedkope navigatie op de iPhone. De gratis online navigatiesoftware Waze heeft al veel gebruikers voor zich gewonnen en het 1,59 euro kostende GPS Navigation 2 van Skobbler prijkt momenteel hoog in de lijst met best verkochte apps in Nederland. Dan hebben we het nog niet gehad over Apples en TomToms navigatiesoftware die in iOS 6 wordt geïntroduceerd. AvMap GPS Free zag nog wel een gaatje in de markt. Dat is een gloednieuwe applicatie met een Nederlandse navigatiestem en een gratis kaart van West-Europa.

AvMap GPS Free gratis navigatie West-Europa op de iPhoneAvMap GPS Free is afkomstig van ontwikkelaar AvMap, die voor deze app alleen een navigatie-app voor specifiek Italië uitbracht. De app biedt drie soorten kaarten aan die je kan kopen uit de shop van de app: Premium Quality maps, light maps en free maps. De eerste categorie kaarten is afkomstig van TomTom en veruit het duurst. Je betaalt er bijvoorbeeld 19,99 euro voor de kaart van Frankrijk, 19,99 euro voor de Italiaanse kaart of 39,99 euro voor geheel West-Europa waaronder ook Nederland en België. De light-map is alleen verkrijgbaar in de smaak West-Europa en kost 19,99 euro. Die kaart is verzorgd door AND (Automotive Navigation Data) en de onbekendste kaartenleverancier van de app. De gratis kaart tenslotte, is een 1,5 GB groot bestand afkomstig van OpenStreetMap.

Die kaart is natuurlijk de smaakmaker van deze app, en daarom is het goed te weten dat OpenStreetMap wordt gevormd door de gebruikers die de kaart beïnvloeden met hun rijgedrag. Dat betekent in de praktijk dat een veel gereden route invoeren een vaak betere route oplevert dan eentje naar een gebied waar nauwelijks gebruikers komen. Daar heeft OpenStreetMap simpelweg minder informatie over voorhanden. Ook is de kaart geen schoonheid: zowel in de 2D- en 3D-weergave oogt hij kartelig en ouderwets. Het mag geen grof schandaal heten voor navigatiesoftware waar je geen cent aan kwijt bent. Een Vlaamse stem begeleidt je, zij het ietwat houterig, naar je eindbestemming.

Let op: bij ons lukte het pas de tweede keer om de gratis West-Europese kaart volledig te downloaden. Dit artikel kan ervoor zorgen dat de servers van AvMap nog zwaarder worden belast.

AvMap GPS Free West-Europa kaartVerder is AvMap GPS Free een lekker simpele navigatie-app. Op het rijbeeld zie je bovenin het scherm de naam van de volgende straat en je volgende afslag, en onderin de verwachtte aankomsttijd, je snelheid en de verwachtte ritlengte. Rechts onderin zie je een indicatie van de GPS-nauwkeurigheid. Een route ingeven doe je simpel via het zoekmenu onder de knop links. Je kan navigeren naar een adres, een point of interest waarvan er stapels voorhanden zijn en contacten die je wel zelf in de app moet invoeren. Je kan snel navigeren naar recente adressen en met een aparte menuknop vul je een thuisadres in.

Even rondkijken op de kaart? Je hoeft het navigatiebeeld maar even aan te tikken. Dan valt wel nogmaals op hoe visueel achterhaald en ook traag de kaart is. Alle waar naar zijn geld, maar wat zou het als je daarvoor voor nop volgende keer minder lang naar je vakantiebestemming hoeft te zoeken?

Downloaden: AvMap GPS Free (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2012, 16:15
Categorie Navigatie
Onderwerpen europa, gps, Navigatie, reizen, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.