Apple haalt Wi-Fi-scanners uit de App Store

Apple heeft de wifi-scanners WifiFofum, yFy,Wifi-Where en WifiTrak uit de App Store gehaald. Eén van de ontwikkelaars kreeg als reden te horen, dat er van private frameworks gebruik is gemaakt.

wififofumNadat Apple eerder erotische applicaties uit de App Store haalde lijkt de jacht nu geopend op Wi-Fi-scanners. Vannacht heeft Apple meerdere Wi-Fi-applicaties uit de App Store verwijderd, waaronder WiFi-Where, WiFiFoFum, WifiTrak en yFy Network Finder. Deze keer zijn het niet de tere zieltjes van gebruikers, waar Apple zich druk om maakt, maar er is een technisch probleem: ze maken gebruik van een private framework om de Wi-Fi-informatie te achterhalen. Dat is althans de toelichting die de ontwikkelaar van WiFi-Where ontving. De applicatie is uit de App Store gehaald. Met deze en andere applicaties kon je zoeken naar beschikbare Wi-Fi-hotspots in je omgeving.


WiFi-Where stond nog maar kort in de App Store (sinds januari 2010). De concurrerende applicatie WiFiFoFum bestaat echter al veel langer: sinds september 2008 staat deze in de App Store. Wat opvalt is de selectieve manier waarop de applicaties zijn verwijderd. Typische Wi-Fi-stumblers (die op basis van hotspot-signaal zoeken) zijn weggehaald, terwijl applicaties die op basis van je GPS-locatie in een database kijken of er hotspots in de buurt zouden moeten zijn, nog wel in de App Store staan. Mogelijk heeft het private framework waarover wordt gesproken dus iets te maken met het uitlezen van de 802.11 radio in de iPhone.

Meer info over de genoemde apps: WiFi-Where, WiFiFoFum, WifiTrak en yFy Network Finder.

Hieronder zie je drie screenshots van de verwijderde apps. De afbeelding bovenaan dit artikel is van WiFiFoFum.

wifi-scanners

Informatie

Laatst bijgewerkt
4 maart 2010 om 12:22
Categorie
Diensten

Reacties: 50 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.