Wie heeft de i van iPhone en iPad bedacht?

Ken Segall was in Amsterdam om te vertellen over zijn werk als creatief adviseur van Steve Jobs. Hij vertelde dat de iMac eigenlijk MacMan zou heten en dat de iPad best PadMan had kunnen heten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

ken-segallEr zijn mensen die denken dat Steve Jobs alles bij Apple heeft bedacht, van producten tot productnamen. Maar de iPad had de naam PadMan gekregen, als het aan Steve Jobs lag. Hij wilde de iMac MacMan noemen. Het is aan Ken Segall te danken dat we de i-productnamen vandaag de dag gebruiken. Het werd eind jaren negentig bedacht door Segall, creatief directeur bij reclamebureau Chiat/Day en twaalf jaar de vaste adviseur van Steve Jobs. Segall bedacht ook de ‘Think Different’-campagne. Segall schreef vorig jaar het boek Insanely Simple: The Obsession That Drives Apple’s Success, over de succesformule van Apple. Gisteren was Segall aanwezig op het congres Marketing Pioniers in Amsterdam, om over zijn ervaringen te praten.

Segall was voor het eerst in sinds lange tijd weer in Nederland, om te vertellen over zijn werk voor Apple en om een paar anekdotes op te halen. Zo bleek dat Steve Jobs voor de nieuwste desktopcomputer van Apple de naam MacMan bedacht. Dat was eind jaren negentig een logische keuze, vanwege de populariteit van de discman. Wat Jobs betreft zou het MacMan worden, tenzij het team snel iets beters kon verzinnen. iMac werd in de eerste ronde afgekeurd, maar Segall schoof de naam toch weer naar voren in de tweede ronde. Jobs deed moeilijk, maar informeerde hoe zijn collega’s erover dachten en legde zich uiteindelijk toch bij de naam iMac neer. Bij de iPod barstte de discussie opnieuw los: zou het Mobi, Tripod, Telepod, iPod of (geloof het of niet) iPad worden? Segall vertelde dat zijn team vaak maar een week de tijd had om een goede naam te verzinnen. Dat Jobs een dwarse persoon was, daarmee vertelde Segall niets nieuws. Wel is het een interessant en voor veel mensen onbekend feitje dat Jobs na zijn terugkeer bij Apple jarenlang bleef werken op een Toshiba-notebook met NeXT OS. Pas met de verschijning van OS X stapte Jobs weer over naar een Mac.

Toch kijkt Segall tevreden terug op zijn werk voor Apple, vooral wat de simpelheid betreft. “Simpel is behoorlijk moeilijk”, vindt Segall. Andere fabrikanten maken tientallen verschillende computers, Apple heeft maar een handvol modellen en houdt het simpel, zowel wat de hardware als wat de bijbehorende diensten betreft. Die eenvoud vind je ook terug in de organisatie, door kleine groepen die gemakkelijk aan te sturen zijn

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 februari 2013, 11:42
Categorie Apple
Onderwerp steve jobs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.