Met GPS-coördinaten kun je elk puntje op de aarde nauwkeurig aanwijzen. Zo kun je bijvoorbeeld met iemand afspreken bij breedtegraad 52.091448 en lengtegraad 5.121439. Maar het is lastig te onthouden en je maakt al snel een foutje, waardoor je elkaar misloopt. De bedenkers van What3Words hebben daarom iets slimmers bedacht: ze hebben de hele wereld ingedeeld in vierkantjes van 3 bij 3 meter. Elke plek op aarde is terug te vinden met drie woorden, bijvoorbeeld respect.deaf.seaweed. Dat is dezelfde plek die we hierboven noemden, maar het is gemakkelijker te onthouden. Met de nieuw verschenen app zoek je snel elk adres op.

What3Words werkt met 3×3 vakken
“Zullen we bij de Domtoren afspreken, maar dan niet helemaal eronder, maar iets verderop bij dat café iets verderop?” – “Welke dan?” – “Nou, daar op dat plein, met die zwarte parasols”. Grote kans dat de parasols inmiddels zijn weggehaald en dat het café inmiddels drie keer van eigenaar (en van naam) is gewisseld. Met What3Words zal je dat niet overkomen. Zelfs als je midden in het bos wilt afspreken kun je elkaar nog steeds vinden. Er is namelijk maar één plaats dat symphonies.engineered.perfecting heet.
Om misverstanden te voorkomen hebben aangrenzende vlakken van 3×3 meter heel andere woorden gekregen. Zo liggen de plekken die met ‘illustrate’ beginnen op heel verschillende plekken op de aardbol. Nadeel is wel dat er ook lastige woorden tussen zitten. De adressen ‘result.migrants.trip’ en ‘contacts.mash.shop’ zijn makkelijk te onthouden, maar bij woorden als ‘cockiness’ moet je eigenlijk al moedertaalspreker zijn om te begrijpen wat het betekent. Woorden zoals ‘harp’, ‘shop’ en ‘bear’ zijn veel makkelijker te onthouden. Ook kan het misgaan bij vervoegingen. Was het nou ‘engineer’, ‘engineering’ of ‘engineered’?
What3words is eigenlijk ontwikkeld om te zorgen dat mensen in ontwikkelingslanden een adres hebben. In sloppenwijken heeft niet iedereen een huisnummer en in sommige dorpjes bestaan niet eens straatnamen. Door mensen een adres te geven kunnen hulpverleners ze terugvinden, ook als ze ergens in de bush zitten en geen flauw idee hebben wat een gps-coördinaat is. Op een oppervlak van 3×3 meter kun je je moeilijk iemand mislopen.
Niet alleen voor hulpverleners
Maar ook in westerse landen kan What3words van pas komen, bijvoorbeeld bij liefhebbers van outdoor-sporten die niet zo heel technisch zijn. Nerds geven in zo’n geval hun gps-positie door, maar als je vrienden met een tech-aversie hebt vinden ze What3words misschien handiger in gebruik. Het verhaal erachter spreekt veel mensen in ieder geval aan. Overigens gebruiken we zelf vaak het locatiedelen in Zoek mijn vrienden of sturen we via iMessage de locatie door. En ook al is dat niet zo nauwkeurig dat je op een vlakje van 3×3 meter terechtkomt: je vindt elkaar meestal toch wel.
What3Words werkt samen met de kaartendiensten van Google, OpenStreetMap, Mapbox, Yandex en Esri. Dus als de ene persoon What3words gebruikt kan de andere persoon via de Streetview van Google kijken hoe het er ter plekke uit ziet. In plaats van de Engelse termen kun je ook gebruik maken van Frans, Spaans, Portugees, Suaheli, Russisch, Duits, Turks en Zweeds.
Via: iPhone-ticker
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
Slechte aanbeveling. De drie woorden hebben geen enkele logica met andere plekken vlakbij of met de locatie zelf.
Aldus werkt het systeem alleen met één centrale database, welke wordt beheerd door deze ene (commerciële) partij. Dus deze partij kakn locaties hernoemen of ‘vergeten’, bijvoorbeeld omdat de bewuste plek niet (meer) wil betalen. Of ze gaan geld vragen voor toegang tot de database.
Er zit een hoop VC geld in dit bedrijf want ze bestaan al jaren en pushen dit wereldwijd. Die VC’s willen niet alleen hun geld terug, maar vooral met een Domtoren-hoog redement 😉
GPS is in elk geval een standaard die niet in handen van één bedrijf is – tegenwoordig met een smartphone ook eenvoudig te delen. En zo vaak wisselen cafés bij de Domtoren niet van naam (doet het altijd slecht bij de bestaande klanten !).
@Gijs: En neem de aardbeving in Nieuw Zeeland: “Data from the stations also show Cape Campbell moved horizontally north-east by two to three metres.” (The Sydney Northern Herald, 18 nov 2016) Zijn ze daar nu massaal naar een andere W3W-combinatie verschoven?
De ontwikkelaar geeft aan dat de volgende talen beschikbaar zijn: