uberpop-taxi

Uberpop-chauffeurs krijgen boete in Amsterdam

Uberpop-chauffeurs hebben een boete gekregen tijdens een controle in Amsterdam. De dienst met particuliere chauffeurs (snorders) is in Nederland niet toegestaan.

uberpop-taxiIn Amsterdam zijn vannacht vier chauffeurs beboet, die taxidiensten aanbieden via de Uberpop-app. Het is de eerste keer dat in Nederland controles plaatsvinden en het is ook de eerste keer dat chauffeurs een bekeuring krijgen. De vier chauffeurs werden in de nacht van zaterdag op zondag opgepakt in Amsterdam en werden voorgeleid aan de politie. Ze kunnen een boete verwachten van maximaal 4.200 euro en zullen nog hoger worden beboet als ze opnieuw worden gesnapt.

De controle werd uitgevoerd door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) in samenwerking met het Openbaar Ministerie. ILT hield al eerder een vooronderzoek naar het gebruik van de app en kondigde aan dat particulieren die zonder vergunning taxidiensten aanbieden, het risico lopen op een boete.

De Uberpop-app is sinds eind juli in Amsterdam beschikbaar. Particulieren kunnen hiermee taxiritjes aanbieden tegen een lager tarief dan de reguliere taxichauffeurs. De Amsterdamse taxicentrale TCA dreigde een rechtszaak tegen Uber te starten, als de overheid Uberpop niet zou verbieden. “We hebben in Nederland een wet die het taxiverkeer regelt en die staat niet toe dat particulieren personen gaan vervoeren”, zoals TCA-directeur Richard van der Veen destijds verklaarde. De TCA-directeur vond dat de introductie van Uberpop in Amsterdam niet meer was dan een publiciteitsstunt.

Gebruik van de Uberpop-app is in Nederland niet toegestaan. Uber verwachtte dat de taxiwet zou worden aangepast, en wilde daar met Uberpop alvast op inspelen. De prijzen van Uberpop liggen zo’n vijftig procent lager dan die van normale taxi’s. Een woordvoerder van de ILT heeft aangegeven dat er mogelijk nog meer acties zullen volgen om Uberpop-rijders op de bon te slingeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 oktober 2014, 10:58
Categorie Diensten
Onderwerp uber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.