Uber stopt met het volgen van gebruikers na een gemaakte rit

Uber gaat gebruikers meer controle geven over locatiedeling. Met een nieuwe update wordt de locatie van gebruikers niet meer tot vijf minuten na een gemaakte rit gevolgd.


Uber is de laatste tijd niet al te positief in het nieuws verschenen. Om daar wat aan te doen, gaat Uber een functie uit haar app verwijderen. Het zal na een nieuwe update niet meer mogelijk zijn om gebruikers na een rit nog langer te volgen.

Uber stopt met volgen

De afgelopen twee jaar kwam Uber in het nieuws vanwege mogelijke privacyschending. Een Amerikaanse privacygroep diende in 2015 een klacht tegen Uber in, omdat de privacyvoorwaarden van de taxi-app aantonen dat de app altijd weet waar je bent, zelfs als je deze niet actief gebruikt. Ook maakte Uber gebruik van een slimme techniek om specifieke iPhones te herkennen, met als gevolg dat de Uber-app bijna uit de App Store verwijderd werd. Ook alle schandalen rondom de Uber CEO hebben het taxi-bedrijf geen goed gedaan.

Tegenover Reuters geeft Uber nu aan dat ze gebruikers weer de controle willen geven over wanneer de locatie getraceerd wordt. Het was nu nog mogelijk om de locatie van gebruikers tot vijf minuten na een gemaakte rit bij te houden, maar met een update die nog deze week moet verschijnen, komt daar een eind aan. Gebruikers krijgen weer de mogelijkheid om de app zo in te stellen dat de locatie alleen bijgehouden wordt als de app daadwerkelijk gebruikt wordt.

Volgens Uber was het nodig om de locatie van gebruikers vijf minuten na een rit bij te houden, omdat dit bij zou dragen aan de veiligheid van gebruikers. Uber zegt echter dat ze nooit echt begonnen zijn met het volgen van de locatie nadat een ritje met een Uber-taxi gemaakt is. Volgens een woordvoerder werkt Uber nu aan andere middelen om de veiligheid van gebruikers te waarborgen.

De update van de Uber-app verschijnt slechts een paar weken voor de komst van iOS 11. Met ingang van iOS 11 krijgen gebruikers altijd de optie om ervoor te kiezen dat een app de locatie alleen volgt bij actief gebruik van de app, zelfs als een ontwikkelaar die optie niet standaard aanbiedt. In het verleden zijn er vaker apps in opspraak geweest omdat ze altijd je locatie bij zouden houden. Een recent voorbeeld is de NS Reisplanner Xtra-app. Versie 5.0 van de NS-app vroeg ook constant om je locatie, hoewel dit in een extra update niet veel later teruggedraaid werd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2017, 10:39
Categorie Apps
Onderwerp uber

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.