Meedenken over coronavirus-apps
De overheid kondigde vorige week aan om een tweetal apps te laten ontwikkelen in de strijd tegen het coronavirus. Diverse bedrijven en deskundigen krijgen de mogelijkheid om daarin mee te denken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft zaterdag een oproep gedaan. Er is nog veel onduidelijkheid over de apps die ontwikkeld moeten worden, omdat de overheid nog in een verkennende fase is. Er moeten twee apps komen. De eerste geeft mensen een melding als ze in de buurt van een besmette persoon zijn geweest, waanra ze twee weken in thuisquarantaine moeten gaan. De andere app checkt de gebruiker op symptomen en zorgt dat je in contact komt met een dokter in de buurt.
Minister De Jonge: “We willen de denkkracht in Nederland aanboren, om zo tot de best mogelijk keuze te komen. Het waarborgen van privacy is daarbij essentieel.” De Jonge liet eerder weten dat de apps met Bluetooth moeten werken, zodat het mogelijk is te volgen welke apparaten in de buurt zijn geweest, zonder de exacte locatie met de overheid te moeten delen.
Denkkracht en expertise gevraagd over de ontwikkeling en inzet van apps in de aanpak van het #coronavirus. We nodigen bedrijven en deskundigen uit om met ons mee te denken. Heb je een goed voorstel? Deel 'm voor 14 april 2020. Lees hoe. 👇 #Alleensamen https://t.co/lXepJfsjWR
— Ministerie van VWS (@MinVWS) April 11, 2020
Minister De Jonge roept bedrijven en deskundigen op om mee te denken over de ontwikkeling van de apps. De voorstellen moeten voldoen aan een reeks specifieke eisen. Zo mag de app geen persoonsgegevens centraal opslaan en mogen de gegevens niet herleidbaar zijn tot individuen. In de week voorafgaand aan 28 april moet bekend worden hoe de apps eruit komen te zien. Op 28 april lopen de huidige beperkende maatregelen af, maar het is mogelijk dat ze daarna nog worden verlengd.
Ondertussen hebben deskundigen als vraagtekens gezet bij de plannen om voor Bluetooth te kiezen. Dat lijkt de meest veilige en privacyvriendelijke oplossing, maar is geen garantie dat je gegevens echt veilig zijn. Ook in de media is er scepsis of Bluetooth wel de ultieme oplossing is. Het pakket van eisen ziet er echter hoopvol uit.
Britten kiezen voor Apple/Google-oplossing
Het Britse NHS heeft al ervoor gekozen om de technologie van Apple en Google te gebruiken. Beide techbedrijven kondigden afgelopen week aan te gaan samenwerken om een privacyvriendelijke trackingmethode standaard in hun besturingssystemen voor smartphones in te bouwen. De technologietak van de Britse National Health Service kondigt nu aan dat ze met deze technologie aan de slag gaan.
Het systeem gebruikt Bluetooth-technologie om mensen te attenderen op het feit dat ze in de buurt zijn geweest van iemand die positief getest is voor COVID-19. Uit onze poll bleek dat rond de 40 procent van de iCulture-lezers wel vertrouwen hebben in een oplossing van Apple en Google. Nog eens 30 procent is bereid om elke mogelijke app te installeren, aangezien gezondheid en veiligheid nu even belangrijker zijn dan andere zaken.
Wil je meer weten over de coronavirus-tracking van Apple? Lees dan ons overzicht!
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
- Instagram brengt Edits-app uit: nieuwe videobewerker voor content creators (en dit kun je ermee) (23-04)
Slim. Samen kunnen we meer!
Waarom het wiel opnieuw willen uitvinden en niet net zoals het Verenigd Koninkrijk kiezen voor de oplossing van Apple en Google die meteen geschikt is voor alle telefoons? En die oplossing is meteen grensoverschrijdend… Waarom moet er dan nog een keer geld tegen aan gegooid worden? Wat mis ik hier?
Vraag mij af of het wel werkt. In Singapore is de effectiviteit ook niet aangetoond.
Het lijkt me overbodig als Google met Android en Apple met iOS de handen ineenslaan om hiervoor een app te maken met BT of mis ik wat?
Slim?! Geanonimiseerde data is een illusie. Je moest eens weten hoevaak ik verzoeken krijg om data die “geanonimiseerd” is weer herleidbaar te maken. Idee is leuk alleen de invoering van deze apps zorgen voor een massale surveillance door een hoop partijen. Corona (hoe verschrikkelijk het virus ook is) is voor veel partijen een mooie gelegenheid om dit soort apps massaal te verspreiden zonder dat men oog houdt voor ons grondrecht van privacy.
Beetje klungelig;
Ze publiceren de vraag op de zaterdagmiddag voor Pasen.
Verwachten volgens pagina en dit artikel antwoord VOOR de dinsdag na Pasen om 12:00u.
Maar als je de tender bekijkt sluit die 1 mei pas…
Het is wel typisch Nederlands om als klein landje zelf iets te willen bedenken. Ik weet dat we slimme en creatieve mensen en startups in Nederland hebben, maar ik denk dat Google en Apple met hun enorme developers kracht, en als ze met de Europese GDPR / AVG regels rekening kunnen houden, we sneller tot een goede oplossing gaan komen. Daarnaast verwacht ik dat we echt de iOS en Android OS integratie nodig hebben om een betrouwbare en werkende Bluetooth tracking te bouwen, niet alleen een app die die erop werkt.
Mss. een reminder om een paar miljoen mondkapjes te bestellen.
In aug. zodat de aanbesteding dan nog een keer of 13x mis kan gaan en je toch genoeg van die dingen hebt.
Israël heeft al bijna een maand een #CoronaApp.
Israël biedt de CODE gratis aan voor overheden en dus 100% in eigen beheer.
✅ OPEN-SOURCE
✅ Android + iOS
✅ Bug-free
✅ Gratis
✅ Plug&Play
In maart schreef @JoopSoesan dit artikel.
@Rene: Een belangrijk verschil. In Israel is er geen recht op privacy. Nogmaals die virus is vreselijk. Maar bokkensprongen maken met app en het daarbij ons recht op privacy opgeven is niet de oplossing.
@Richard: Goed dat je hier het privacy onderdeel naar boven haalt. Veel mensen vergeten dit grondrecht.
Ik hoorde laatst iemand zeggen dat die corona app net een soort digitale gele ster is uit WOII.
En er bestaat een kans dat iedereen de app op zijn telefoon laat staan en dat de overheid de gegevens uit de app blijft gebruiken.
Ik ga de app zeker niet installeren en gebruiken.