Leden van Europees Parlement krijgen gratis iPad

De 736 leden van het Europese Parlement krijgen een iPad, uit een speciaal IT-potje. Maar commissielid Marta Andreasen is het er niet mee eens: het is verkwisting van belastinggeld.

ipad hotmailDe kans is groot dat alle leden van het Europese Parlement binnenkort een gloednieuwe iPad krijgen. Ze hoeven daarvoor niet routinematig een declaratie voor ‘representatiekosten’ in te vullen, want de 736 parlementsleden krijgen de iPad uit een speciaal potje. De EU heeft voor dergelijke aankopen 5 miljoen euro voor het ‘IT Mobility Project’ gereserveerd.

Het aanschaffen van de iPads lijkt een dure grap, maar zelfs wanneer alle parlementsleden de duurste 64GB iPad 3G uitkiezen gaat het ‘maar’ om 6 ton. Marta Andreasen, lid van budgetcommissies binnen de EU, is het echter niet met de aankoop eens. Het is volgens haar compleet onnodig en verkwisting van belastinggeld.

Volgens Andreasen kregen de parlementsleden voorgespiegeld dat ze met de iPads eigenlijk geld gaan besparen: ze zijn niet zo duur als een laptop en ze zorgen ervoor dat de parlementsleden ook buiten kantoor en op vakantie bereikbaar zijn. Maar volgens Andreasen weten veel oudere parlementsleden niet eens hoe ze moeten internetten. Het brein achter de iPad-aankopen zou Klaus Welle zijn, de secretaris-generaal van het Europese Parlement die bovendien bekendstaat als iPhone-fanboy. Het plan lekte uit via een interne bron, die bovendien liet weten dat het al een uitgemaakte zaak is. Toch zegt een woordvoerster van het Europese Parlement dat ze geen weet heeft dat er in de nabije toekomst plannen zijn om 736 iPads aan te schaffen.

De Times Online heeft het complete verhaal.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 mei 2010, 10:10
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.