Klassieke ZX Spectrum-spellen uit App Store gehaald

Veel klassieke ZX Spectrum-spellen zijn uit de App Store gehaald. Uitgever Elite Systems hield zich niet aan de licentie-afspraken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

ZX SpectrumUitgever Elite Systems heeft al zijn 8-bits-spellen uit de App Store gehaald. Elite Systems bood veel klassieke games voor de ZX Spectrum aan voor iOS, maar meerdere ontwikkelaars hebben geklaagd over niet verleende licenties en onbetaalde royalties. Elite Systems-directeur Steve Wilcox zegt dat hij mogelijk heeft gefaald om correct om te gaan met de rechten van ontwikkelaars.

De licentieproblemen met de ZX Spectrum-spellen kwam aan het licht toen Elite Systems de Bluetooth ZX Spectrum op Kickstarter introduceerde. Dit Bluetooth-toetsenbord zou het mogelijk maken ZX Spectrum-games op originele wijze op je iPad te spelen. Game-ontwikkelaars ontdekten via het project dat Elite Systems flink wat ZX Spectrum-spellen voor iOS heeft gepubliceerd. Al snel bleek echter dat lang niet iedereen hier de juiste rechten voor had verleend. Andere ontwikkelaars waren nooit uitbetaald, ondanks dat ze een licentie-overeenkomst hadden bereikt.

Wilcox was overtuigd dat alle ZX Spectrum-spellen in de App Store waren gepubliceerd met schriftelijke toestemming van de originele ontwikkelaars. Na felle kritiek online heeft de directeur besloten alle 200 ZX Spectrum-spellen in de App Store langs te lopen. Benadeelde ontwikkelaars worden binnen een maand hopelijk uitbetaald. Tussen het aanbod van Elite Systems stonden flink wat klassiekers, waaronder Cybernoid, Grand National en Manic Miner.

De apps van Elite Systems hebben een tijd in de App Store gestaan: een paar van de vroegste titels werden al sinds 2010 aangeboden. Het is nog even de vraag welke apps later in de App Store zullen terugkeren. Dit hangt vermoedelijk af van de voorwaarden die ontwikkelaars zullen stellen. Het kan volgens Elite Systems wel even duren totdat alle games verdwijnen. Sommige titels bleven door technische problemen alsnog staan, maar verdwijnen hopelijk zodra Apple hulp verleent.

De verwijderde games zijn niet meer te downloaden, maar als je de spellen al had geïnstalleerd blijven ze gewoon speelbaar.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:31
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.