iculture-vandaag
iCulture Vandaag

iCulture Vandaag: dit was donderdag 6 maart 2014

In deze iCulture Vandaag lees je over alle bijzondere patenten die Apple heeft aangevraagd, en de nieuwe apps van Wikimapia en Mr. Calc.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

RetinascannerDit was de dag dat we met smart op iOS 7.1 wachtten, maar het mocht helaas niet zo zijn. Daarnaast was het overduidelijk de dag van de patenten. Apple vroeg er maar liefst drie aan, van een systeem voor je iPhone dat automatisch alarm slaat bij gevaar tot een systeem waarmee gebruikers toegang tot gegevens kunnen krijgen via een irisscanner. Dat klinkt misschien een beetje science-fiction, maar is hoe dan ook interessant. Op appgebied kwamen calculator Mr. Calc uit en de officiële app van Wikimapia, een geestige applicatie waarmee gebruikers de hele wereld kunnen beschrijven door ergens op de kaart te tikken.

Nieuws

 • Apple heeft een systeem voor de iPhone bedacht dat noodgevallen detecteert en automatisch alarm kan slaan als dat nodig is. Dat blijkt uit een nieuw patent dat op donderdag werd gepubliceerd.
 • Spotify heeft het Amerikaanse The Echo Nest gekocht, dat gespecialiseerd is in het analyseren van muziek. Dat heeft de streaming-muziekdienst donderdagmiddag bekendgemaakt.
 • Steve Jobs vond de tv-industrie verschrikkelijk omdat grote bedrijven niet wilden meewerken en de marges slecht waren. Dat staat in het nog niet uitgebrachte boek Haunted Empire: Apple After Steve Jobs, waar TUAW een aantal passages uit heeft gedeeld.
 • Apple werkt aan nieuwe manieren om de beveiliging van producten te verbeteren. Dat blijkt uit een nieuw patent, dat donderdag is gepubliceerd. Hierin wordt een methode beschreven om toegang tot gegevens te krijgen met behulp van biometrische gegevens.
 • Apple kampt door tegenvallende verkopen met een overschot aan iPhone 5c’s. Dat stelt Digitimes op basis van bronnen binnen Apple’s toeleveranciers. Volgens schattingen zou het gaan om meer dan drie miljoen toestellen.
 • Op dit moment maken 400.000 klanten gebruik van het 4G-netwerk van T-Mobile. Dat heeft de provider donderdagochtend bekendgemaakt in een persbericht over de jaarcijfers van 2013.
 • Gerucht: Fabrikant TSMC is gestart met de productie van de A8-chip voor de iPhone 6. Dit beweren bronnen binnen Apple’s productietak volgens de Commerical Times in Taiwan (via AFP)
 • In Apple’s nieuwste patentaanvraag wordt een interactief AirPlay-systeem beschreven, waarbij de televisie dient als tweede scherm voor je iPhone en iPad. Hoewel veel van de beschreven functies op het moment al mogelijk zijn met AirPlay, wijst Apple op een paar nog niet toegepaste mogelijkheden.

Apps

 • Het populaire online Nederlandstalige quizspel Wetenschap in Beeld Quiz Battle heeft een opvolger gekregen. De nieuwe app kreeg de toevoeging 2 in de naam en gaat verder waar het origineel gebleven is.
 • Een alles-in-één calculator voor de iPhone, dat is wat de nieuwe iPhone-app Mr. Calc pretendeert te zijn. Een applicatie voor simpele basisberekeningen, het omrekenen van eenheden, uitrekenen van een fooi, downloadtijd, je body mass index, maar ook wiskundige berekeningen als volume, oppervlakte en… morsecode.
 • Video-app WappZapp zal vanaf april met Netflix gaan concurreren. Dit heeft de ontwikkelaar bekendgemaakt tegenover NU.nl. Voor 8 euro per maand kun je onbeperkt kijken naar een selectie aan films, series en documentaires via de nieuwe WappZapp Plus-functie.
 • WikiMapia, het project dat als doel heeft om “de gehele wereld te beschrijven”, heeft nu een officiële Wikimapia-app. Daarmee kunnen gebruikers net als via de website bestaande satelliet- en luchtbeelden met Google Maps-informatie bekijken en van commentaar voorzien.

Accesoires

 • Wello is een iPhone-hoes die met sensoren onder andere let op je hartslag, lichaamstemperatuur en ademhaling. Deze informatie wordt via Bluetooth doorgegeven aan een bijbehorende iPhone-app.

Nog meer vandaag

Apps die leuk zijn om te noemen, maar niet besproken zijn in een apart artikel:
Vivino Wine Scanner iPhone 3 miljoen wijnen

 • De videokijk-app Infuse 2 (gratis) heeft een aardige optie bij. Je kan ondertitels nu vanuit andere applicaties inladen in Infuse 2. Dus mail je de ondertiteling van een serie of film naar jezelf, dan moet je het bestand vanuit je mailprogramma in Infuse 2 kunnen openen. Ook kan je nu de oriëntatie vastzetten op staand of liggend.
 • Agenda-app Sunrise Agenda (gratis) heeft ondersteuning gekregen voor Microsoft Exchange-kalenders in de applicatie. Het was een van de meest gevraagde functies voor de applicatie die de afspraken uit je agenda lekker overzichtelijk onder elkaar plaatst. De app gebruikt daarvoor het account dat je al in de mailapp op iOS hebt ingesteld.
 • De voortreffelijke wijn-app Vivino Wine Scanner (gratis, afgebeeld) viert drie miljoen geïndexeerde wijnen in de applicatie met een update. De Pro-functie ‘My Collection’ heet nu ‘My Cellar’ en dat dekt de lading veel beter. Met die uitbreiding van 4,49 euro sla je namelijk precies op hoeveel wijnen je hebt liggen. Vivino helpt verder je zoekopdrachten automatisch aan te vullen en geeft een bericht als een bekende de app ook gebruikt.
 • De Nederlandse applicatie SOS4US (gratis) is een stukje slimmer geworden. In de app kan je groepen maken met personen die je in een noodgeval snel wil bereiken. Er zijn aparte categorieën voor medische klachten, geweld, een inbraak en sinds de nieuwe update ook ‘verdachte situaties’. Daarbij kan je ook een eigen beschrijving geven aan de mensen die je wil bereiken.

Rubrieken

 • We hebben alle leuke koopjes op iOS-gebied vandaag weer verzameld in iCulture Deals.
 • Er zijn vandaag weer veel leuke games uitgekomen voor de iPhone en iPad. Je leest erover in de iCulture Speelt.

Reageren kan onder de afzonderlijke artikelen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 maart 2014, 10:17
Categorie Round-up
Onderwerp iculture vandaag

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.