Google TV en iPad bevatten dezelfde grafische chip

De Apple iPad en de vorige week aangekondigde Google TV bevatten dezelfde grafische processor. Dat houdt in, dat beide rivalen elkaar van beide kanten kunnen beconcurreren.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple tv processorFortune schrijft dat de Google TV en de iPad gebaseerd zijn op dezelfde grafische processor. Google kondigde vorige week Google TV aan, een oplossing waarbij de grenzen tussen tv-kijken en webvideo vervagen. Google TV wordt gemaakt door partnerbedrijven Logitech en Sony en werkt met een System-on-a-Chip (SoC) van Intel. De iPad werkt ook met een SoC, maar die is ontworpen door ARM en wordt geproduceerd door Apple.

Hoewel… Apple heeft de daadwerkelijke productie trouwens ook weer uitbesteed aan een extern bedrijf, namelijk Samsung. Beide SoC’s bevatten een PowerVR grafische processor van het Britse bedrijf Imagination. Apple is aandeelhouder van Imagination (9,5%) en dat geldt ook voor Intel (16,02%). Uit specificaties van Intel blijkt dat er voor de SGX535 grafische processor is gekozen… en die zit ook in de iPad.

Alles goed en wel, maar wat hebben we er in de praktijk aan? Als Apple serieus de concurrentie met de Google TV aan wil gaan (en de Apple TV niet langer als hobby afschildert) moet het makkelijk haalbaar zijn om een Apple TV te maken die technisch gezien dezelfde grafische mogelijkheden heeft als de Google TV. Anderzijds kunnen Intel en partners makkelijk Android-apparaten maken die gespecialiseerd zijn in het afspelen van video’s of het spelen van games. Overigens bestaat dé Google TV niet, want het systeem zal in televisies, Blu-rayspelers en set top-boxes verschijnen, waaronder in Google’s eigen Buddy Box.

atom processor google tv

Er is al wel eens eerder gesuggereerd dat de Apple TV ook voorzien zou moeten worden van het iPhone OS, zodat gebruikers veel meer mogelijkheden krijgen. De Apple TV is momenteel namelijk erg beperkt: geen mogelijkheid om live tv te kijken, geen browser en geen apps. Veel ontwikkeling zit er ook niet in het platform. De huidige Apple TV draait op een aangepaste versie van Mac OS X Tiger 10.4, met binnenin een 1 GHz Intel Pentium M Crofton-processor en een grafische chip van NVIDIA (de GeForce Go 7300).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 16:13
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.