Google Pixel Slate

Google geeft strijd met iPad op, maakt geen tablets meer

Denk je aan tablets, dan denk je aan de iPad. Dat geldt binnenkort nog veel sterker, want Google heeft besloten te stoppen met de ontwikkeling van tablets. Er komt geen opvolger van de Pixel Slate. Intern werd nog wel gewerkt aan twee eenvoudige tablets, maar die zullen niet op de markt komen.

Google’s hardwareteam stopt met het maken van eigen tablets, zo heeft het bedrijf zelf bekendgemaakt. In plaats daarvan gaat Google zich richten op smartphones met Android en laptops met Chrome OS. Google maakt eigen smartphones onder de naam Pixel, maar gezien het lage marktaandeel is dat geen echte concurrent voor de iPhone. Met Chrome OS-laptops is Google echter wel een behoorlijke concurrent op educatief gebied, want er zijn heel wat scholen die in plaats van iPads hebben gekozen voor goedkopere Chrome OS-laptops.


Google’s hardware-topman Rick Osterloh maakte het nieuws zelf bekend, maar haastte zich te zeggen dat de Pixel Slate uit 2018 nog wel toekomstige updates krijgt. Ook is het voor andere fabrikanten nog steeds mogelijk om tablets te maken die op Android of Chrome OS draaien. Google zou aan twee kleinere tablets hebben gewerkt, waarvan de ontwikkeling nu is gestopt. Het zou gaan om eenvoudige tablets, geen semi-laptops met afneembaar toetsenbord. Het plan was om ze in de loop van 2019 op de markt te brengen, maar toen bleek dat ze niet aan de kwaliteitsverachtingen voldeden zou Google hebben besloten om ermee te stoppen – en meteen ook de hele tablet-divisie te schrappen.

Google-medewerkers zouden het nieuws woensdag te horen hebben gekregen. De meeste van hen zullen worden overgeplaatst naar de Pixelbook-divisie, terwijl de rest aan ‘geheime projecten’ gaat werken.

Google Pixel Slate

Drie maanden geleden was in het nieuws dat het rommelde binnen het Create-team van Google, dat verantwoordelijk is voor de laptops en tablets. Een deel van de medewerkers werd toen al overgeplaatst. Een medewerker vertelde toen dat de groep met meerdere producten bezig was en dat de overplaatsingen waarschijnlijk zouden betekenen dat er in het productassortiment zou worden gesneden. Dat blijkt nu inderdaad het geval.

Google bracht in het verleden meerdere Android-tablets uit, waaronder de Pixel C (2015) en enkele Nexus-tablets. Een groot succes waren ze niet. Bij de 12,3-inch Pixel Slate uit 2018 werd de overstap gemaakt naar Chrome OS. Met dit product probeerde Google de concurrentie aan te gaan met Microsoft’s Surface Pro en Apple’s iPad Pro. Maar ook daar werden consumenten niet enthousiast van. De Pixelbook laptops draaien ook op Chrome OS.

De hardware-divisie van Google werkt verder aan laptops zoals de Pixelbook, smartphones in de Pixel-serie en smart home-producten onder het merk Nest.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2019, 8:41
Bron Bron Business Insider
Categorie Achtergrond
Onderwerpen google, tablet
10 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.