Gebruikerslicentie van iPhone is onbegrijpelijk

De gebruikersovereenkomst van de iPhone is lang en complex, waardoor zelfs een jurist moeite heeft om het te snappen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

WurgcontractJe koopt een product van 600 dollar en denkt dat je dan ook de vrijheid hebt om het te gebruiken op een manier die je zelf wilt. Vergeet het maar: de gebruikerslicentie die bij de iPhone zit is langer dan fabrikanten ooit hebben vertoond. En bovendien moet je jurist zijn om het hele verhaal te snappen.

De iPhone is een intuïtief en eenvoudig apparaat: zelfs een kind kan het bedienen. Dat geldt niet voor de gebruikerslicentie die bij de iPhone wordt geleverd: wie de 17.000 woorden doorploegt (vergelijkbaar met 34 volgetikte A4-tjes) komt heel wat onbegrijpelijke taal tegen. Juristen zijn van mening dat het iPhone-contract voor doorsnee gebruikers te moeilijk is om te snappen. Zelfs voor juristen is niet te snappen. Het iPhone-contract bestaat uit zes delen, waaronder een overeenkomst over de AT&T-telefoondienst, de iPhone-software, de iTunes-software, het gebruik van Google Maps en YouTube en nog wat meer. In het gedeelte dat betrekking heeft op iPhone-software staat bijvoorbeeld dat je niet door reverse-engineering de werking van de software mag achterhalen. Maar in de VS is reverse-engineering toegestaan. Door gebruikers zo’n contact te laten ondertekenen, proberen ze algemene wetgeving te doorkruisen. Volgens de juristen die Wired raadpleegde, is het een trend en kunnen we in de toekomst nog veel meer van dit soort ‘wurgcontracten’ tegemoetzien.

Een ander interessant punt is te lezen in sectie 4 van de gebruikerslicentie voor iPhone-software:

You agree that Apple and its subsidiaries may collect and use technical and related information, including but not limited to technical information about your iPhone, computer, system and application software, and peripherals, that is gathered periodically to facilitate the provision of software updates, product support and other services to you (if any) related to the iPhone Software, and to verify compliance with the terms of this License. Apple may use this information, as long as it is in a form that does not personally identify you, to improve our products or to provide services or technologies to you.

Met andere woorden: Apple kan allerlei gebruiksgegevens te verzamelen en je krijgt niet eens de keuze daar al dan niet toestemming voor te geven. Niet mee eens? Dan koop je toch lekker geen iPhone, denkt Apple waarschijnlijk.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 14:49
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.