EU wil maximumprijzen voor roaming

De EU wil de tarieven voor mobiel internet in het buitenland aanpakken. Consumenten kunnen straks een maximum bedrag per maand instellen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De EU heeft vandaag ingestemd met een voorstel om bellen en sms’en naar andere landen binnen de Europese unie flink goedkoper te maken. Ook de prijzen voor mobiel dataverkeer zullen worden aangepakt en de operators moeten betere informatie geven over gebruik van telefoons in het buitenland. Als consument kun je straks een maximumbedrag instellen dat je per maand kwijt wilt zijn aan roaming. Dat voorkomt onaangename verrassingen als na de vakantie een rekening van een paar honderd euro op de deurmat valt.

EU-commissaris Viviane Reding is al langere tijd bezig met het verlagen van de tarieven voor mobiele bellen en sms’en in het buitenland. Het lijkt erop dat de EU nu echt maatregelen wil nemen: in een periode van drie maanden moet het tarief voor bellen binnen de EU dalen naar 34 eurocent per minuut en het versturen van een sms-bericht kost per 1 juli nog maar 11 eurocent. De hoge prijzen worden veroorzaakt door groothandelsprijzen, die providers aan elkaar doorrekenen.

Er speelt op dit moment meer rond grensoverschrijdend bellen en sms’en: Vodafone is bezig met een grensabonnement en KPN heeft al een buurlandbundel. Europarlementariër Jan Cremers verwacht dat de tarieven voor bellen en sms’en in het buitenland nog verder zullen dalen.

Maar ook binnen Nederland zullen de prijzen: staatssecretaris Frank Heemskerk heeft namelijk aangegeven dat de aanbieders van mobiel bellen en internetten meer met elkaar moeten gaan concurreren. Zes bedrijven krijgen er volgend jaar een frequentie voor mobiele communicatie bij. De veiling vindt plaats in het eerste kwartaal van 2010 en heeft betrekking op Wimax- en LTE-technologieën. Ziggo is onder andere geïnteresseerd en ook UPC en Tele2 zouden zich wel eens op mobiel internet kunnen storten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:26
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.