Shazam voor muziekherkenning met nieuw design.

EU keurt Apple’s overname van Shazam goed

De EU heeft de overname van Shazam door Apple goedgekeurd. De Europese Commissie startte eerder deze zomer een onderzoek, nadat meerdere landen bezwaar hadden ingediend tegen de geplande overname.

Update 6 september: Het is officieel: de EU heeft de overname van Shazam door Apple goedgekeurd, zo meldt Reuters. De EU concludeert dat de overname geen bedreiging is voor de competitie in de muziekstreaming markt. Niets staat Apple dus nog in de weg om de overname af te ronden.

Update 22 augustus: De EU staat op het punt om de overname van Shazam goed te keuren. Dat bericht Reuters.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke bericht van 23 april.

EU onderzoekt overname Shazam

In december kondigde Apple de overname van Shazam aan, nadat er eerder al geruchten waren. We weten nog niet precies wat Apple met Shazam van plan is, maar de Europese Commissie spreekt in ieder geval haar zorgen uit over de geplande overname. Volgens de Europese Commissie kan de verkregen data van Shazam gebruiken om meer mensen naar Apple Music te trekken. Dit zouden dan ook gegevens zijn van Spotify-gebruikers. Met Shazam is het namelijk mogelijk om een koppeling te maken met een muziekdienst, zodat de herkende muziek meteen aan je eigen bibliotheek toegevoegd wordt.

“Toegang tot zulke gegevens stelt Apple in staat om direct de laten van de concurrentie te benaderen en hen over te halen om over te stappen naar Apple Music”, zo laat de Europese Commissie weten. Hierdoor worden concurrerende muziekdiensten dus in het nadeel gesteld. Er is een deadline voor 4 september opgesteld, waarvoor uitgezocht moet worden in hoeverre Apple op oneerlijke wijze toegang kan krijgen tot gevoelige gegevens van gebruikers. Ook gaat de EU uitzoeken of andere streamingdiensten benadeeld worden als Apple veranderingen in Shazam door gaat voeren, waardoor er niet meer verwezen wordt naar andere diensten.

Hoewel Apple de overname al in december bekendmaakte, weten we nog maar weinig over de precieze plannen. Het enige wat Apple toentertijd kwijt wilde, was dat ze spannende plannen in het vooruitzicht hadden. Omdat de overname nog niet goedgekeurd is, kun je Shazam ook nog gewoon op dezelfde manier gebruiken als dat je altijd deed. Het onderzoek is een gevolg van eerdere klachten over de overname van meerdere Europese landen, waaronder Zweden.

Apple heeft dus ook nog niet bekendgemaakt of en wat er precies bij Shazam gaat veranderen. Shazam is bijvoorbeeld ook beschikbaar op Android, maar we weten nog niet of daar verandering in gaat komen. Mocht de overname uiteindelijk goedgekeurd worden, dan levert dat Apple in ieder geval heel veel kostbare data op. Ranglijsten in Shazam zijn bijvoorbeeld een goede graadmeter van welke muziek populair is en waar mensen veel naar zoeken. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om het aanbod van Apple Music op af te stemmen.

Als je bang bent dat Apple jouw Shazam-gegevens gaat gebruiken, dan kun je natuurlijk altijd andere apps om muziek te herkennen op de iPhone en iPad gebruiken. Na Shazam is Soundhound een veelgebruikt alternatief, maar er zijn nog een aantal andere apps die wat minder bekend zijn.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 06 september: De EU heeft de overname goedgekeurd.
  • 2018 - 22 augustus: Verwachte goedkeuring toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 september 2018, 15:36
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen overname, shazam

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.