Shazam voor muziekherkenning met nieuw design.

EU doet onderzoek naar overname Shazam door Apple

Mag Apple’s overname wel door gaan?

De EU is gestart met een onderzoek naar de overname van Shazam door Apple. De Europese Commissie gaat kijken of Apple door de overname andere muziekdiensten op een oneerlijke benadeelt, doordat zij data kunnen gebruiken die voor de andere diensten niet beschikbaar zijn.

EU onderzoekt overname Shazam

In december kondigde Apple de overname van Shazam aan, nadat er eerder al geruchten waren. We weten nog niet precies wat Apple met Shazam van plan is, maar de Europese Commissie spreekt in ieder geval haar zorgen uit over de geplande overname. Volgens de Europese Commissie kan de verkregen data van Shazam gebruiken om meer mensen naar Apple Music te trekken. Dit zouden dan ook gegevens zijn van Spotify-gebruikers. Met Shazam is het namelijk mogelijk om een koppeling te maken met een muziekdienst, zodat de herkende muziek meteen aan je eigen bibliotheek toegevoegd wordt.

“Toegang tot zulke gegevens stelt Apple in staat om direct de laten van de concurrentie te benaderen en hen over te halen om over te stappen naar Apple Music”, zo laat de Europese Commissie weten. Hierdoor worden concurrerende muziekdiensten dus in het nadeel gesteld. Er is een deadline voor 4 september opgesteld, waarvoor uitgezocht moet worden in hoeverre Apple op oneerlijke wijze toegang kan krijgen tot gevoelige gegevens van gebruikers. Ook gaat de EU uitzoeken of andere streamingdiensten benadeeld worden als Apple veranderingen in Shazam door gaat voeren, waardoor er niet meer verwezen wordt naar andere diensten.

Hoewel Apple de overname al in december bekendmaakte, weten we nog maar weinig over de precieze plannen. Het enige wat Apple toentertijd kwijt wilde, was dat ze spannende plannen in het vooruitzicht hadden. Omdat de overname nog niet goedgekeurd is, kun je Shazam ook nog gewoon op dezelfde manier gebruiken als dat je altijd deed. Het onderzoek is een gevolg van eerdere klachten over de overname van meerdere Europese landen, waaronder Zweden.

Apple heeft dus ook nog niet bekendgemaakt of en wat er precies bij Shazam gaat veranderen. Shazam is bijvoorbeeld ook beschikbaar op Android, maar we weten nog niet of daar verandering in gaat komen. Mocht de overname uiteindelijk goedgekeurd worden, dan levert dat Apple in ieder geval heel veel kostbare data op. Ranglijsten in Shazam zijn bijvoorbeeld een goede graadmeter van welke muziek populair is en waar mensen veel naar zoeken. Deze gegevens kunnen gebruikt worden om het aanbod van Apple Music op af te stemmen.

Als je bang bent dat Apple jouw Shazam-gegevens gaat gebruiken, dan kun je natuurlijk altijd andere apps om muziek te herkennen op de iPhone en iPad gebruiken. Na Shazam is Soundhound een veelgebruikt alternatief, maar er zijn nog een aantal andere apps die wat minder bekend zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 april 2018, 18:18
Bron Bron Bloomberg
Categorieën Achtergrond, Apple
Onderwerpen overname, shazam

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.