Epub 3: boeken lezen op de iPad wordt een stuk mooier

De nieuwe standaard voor digitale boeken, Epub 3, verkeert in een vergevorderd stadium en geeft alvast een glimp in de toekomst van hoe digitaal lezen eruit kan zien. Lezen op de iPad maakt een sprong vooruit.

Lezen op de iPad met Epub 3 standaardBoeken lezen in iBooks op de iPad gaat er binnenkort heel anders uitzien. De Epub 3-standaard is de opvolger van het Epub 2-formaat, waar op dit moment veel boeken op de iPad mee werken. De lijst met nieuwe mogelijkheden van de Epub 3-standaard is groot en specialiseert zich vooral op multimediaal gebied. De grootste overwinning voor de boekenwurm is misschien wel dat de lay-out van boeken nu één op één kan worden overgenomen in een e-book.


Tot dusver wijken digitale boeken bijna altijd af van hun papieren versies in de opmaak, zoals de lengte van de tekst op een pagina of de versiering rondom een nieuwe hoofdstuknaam. Dat gaat veranderen met Epub 3. Het formaat ondersteunt een exacte kopie van de tekstgrootte en indeling van het papieren boek. Zo is pagina 610 in de papieren Game of Thrones hopelijk dadelijk ook pagina 610 van de digitale Game of Thrones. Het bespaart niet alleen zoekwerk, maar maakt klassikaal meelezen in een digitaal boek bijvoorbeeld ook eenvoudiger.

Maar waar Epub 3 pas echt voor een sprong zorgt is de multimedialiteit. In 2010 schreven we al eens over een ‘enhanced ebook’: Nixonland had af en toe een filmpje tussen de tekst staan. In Epub 3 wordt het onderscheid tussen filmpjes en tekst kleiner. Zo kunnen volledige pagina’s nu worden opgetrokken uit animaties met tekst en een voorleesstem. Ook wordt het mogelijk allerlei gekleurde kaders en tekstvakken in digitale boeken tegen te komen. Niet-Romeinse talen die van rechts naar links of van boven naar onderen lezen worden nu ook ondersteund. Behalve verrijking van kinderboeken, lijken veel van de nieuwe mogelijkheden uitgekiend voor beter lesmateriaal op de iPad. Het kan bijna niet anders of deze nieuwe standaard gaat het fenomeen e-books een gigantische steun in de rug geven.

https://www.youtube.com/watch?v=CcgOfz8sudM

Via TeleRead

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
31 augustus 2011 om 17:14
Categorie
Apps
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.