Elektrische auto bestuurt zichzelf via iPad

Een elektrische auto van Nissan kan zichzelf besturen via een iPad, dankzij een prototypesysteem van Oxford University.

Oxford NissanEen door Oxford University aangepaste elektrische auto van Nissan maakt van onder andere een iPad gebruik om zichzelf te besturen. Hierdoor blijft de auto de weg voor zich volgen en stopt hij ook als een voetganger de weg blokkeert. De iPad biedt een gebruiksinterface voor de automobilist en is verbonden met twee andere apparaten: de Low Level Controller en de Main Vehicle Computer.

De iPad en deze twee andere computers zijn weer verbonden met camera’s en lasers bevestigd op de auto, die worden gebruikt om de omgeving van de wagen constant waar te nemen. Op basis hiervan ziet de auto waar hij wel of niet kan en mag rijden. Het systeem is niet afhankelijk van gps-signalen. Detecteert de auto een probleem, dan wordt de automobilist verzocht om het stuur weer over te nemen. Ook kan de bestuurder controle nemen door één keer de rem aan te raken. De bedenkers beschrijven het systeem dan ook als een geavanceerde variant op cruise control.

Het is nog niet duidelijk wanneer iPad-bestuurbare auto’s klaar zijn om aan gewone bestuurders verkocht te worden. Het systeem gebruikt in het prototype kost volgens Oxford University 5.000 pond, omgerekend zo’n 5.800 euro. Het uiteindelijke systeem moet rond de 100 pond (115 euro) gaan kosten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 maart 2013, 15:00
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.