Brandweer ontwikkelt landelijke 112 Meld-app voor iPhone

De Brandweer gaat een landelijke 112 Meld-app uitbrengen. Vanuit Brandweer Amsterdam-Amstelland is een app in ontwikkeling.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

brandweer-fotoBegin 2014 zal een landelijke 112 Meld-app onder een breed Nederlands publiek getest gaat worden. Dat is te lezen in het winternummer van de Brandweerkrant van Nederland. Brandweer Amsterdam-Amstelland is al sinds begin 2013 bezig met het ontwikkelen van de app. Het doel is om een landelijke 112-app te maken, waarmee in kortere tijd meer informatie in de meldkamer terechtkomt.

Het idee is als volgt, aldus Ben Miedema, accountmanager meldkamer:

Zodra een burger de 112-knop indrukt, wordt deze direct doorverbonden met de juiste meldkamer. Tevens wordt vooraf opgeslagen informatie zoals de GPS-coördinaten, het BAG adres, de naam en de gezinssamenstelling automatisch naar de meldkamer verstuurd zodat deze niet meer hoeft te worden opgevraagd.

112-meldapp-brandweerOp een wat onscherpe screenshot van de app (zie hiernaast) is te zien dat er op het openingsscherm in ieder geval knoppen aanwezig zijn voor brandweer, ambulance, politie en kustwacht. In een kleine groep is de app al uitgeprobeerd. Begin 2014 volgt een grotere test, met een grotere groep. Pas daarna wordt gekeken of de app voor iedereen beschikbaar kan komen. De eerste resultaten zijn in ieder geval hoopvol. In het testtraject bleek dat er per melding 35 tot 45 seconden tijd kon worden bespaard. Hoe sneller de melding, hoe sneller de brandweer ter plekke kan zijn. De brandweer kan via de app ook aan omwonende burgers vragen of ze overlast hebben van rook of vrijkomende stoffen.

Aan de hand van een korte vragenlijst of door het maken van een foto kunnen burgers een bijdrage leveren. De brandweer kan vervolgens de gegevens op een kaart visualiseren, zodat meteen duidelijk is hoe groot het effectgebied is. “Daarnaast bestaat de mogelijkheid om burgers via de app een handelingsperspectief aan te reiken”, aldus Miedema.

We vermoeden dat met deze ambtelijke vaagtaal wordt bedoeld, dat je ramen en deuren moet sluiten of adviezen van soortgelijke strekking. Wie nu al 112 nodig heeft kan met de iPhone gewoon het nummer 112 intoetsen of uitwijken naar de Nationale Politie-app, waar ook al een snelkoppeling naar 112 in zit.

Openingsfoto: Floris M. Oosterveld via Flickr CC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juli 2014, 8:32
Categorie Uncategorized
Onderwerp brandweer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.