Aqara hub met iPhone-app

Aqara Hub met nachtlampje, speaker en HomeKit in de winkel

Xiaomi heeft de Aqara Hub uitgebracht. Voor het eerst zijn meer details bekend over dit nieuwe HomeKit-product, dat zowel een nachtlampje als een Zigbee-module, speaker en een lichtsensor blijkt te bevatten. Multifunctioneel dus.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Aqara hub met HomeKit

Aqara, een dochter van Xiaomi, heeft de website bijgewerkt zodat je nu alle informatie over de nieuwe Aqara Hub kunt bekijken. Voorheen was alleen ‘Coming soon’ op de website te zien, terwijl je nu alles over de gebruikte technologie en het gebruik met HomeKit en Siri kunt lezen. De Aqara Hub is bovendien nu voor rond de 40 euro verkrijgbaar op AliExpress. Als je zoekt naar ‘aqara hub’ kom je meerdere aanbieders tegen. Wel moet je even goed opletten dat je kiest voor het meeleveren van een Europese stekker.


De Aqara Hub is het eerste HomeKit-product dat de Chinese fabrikant Xiaomi op de markt brengt. Alle toekomstige Aqara-Producten zullen geschikt zijn voor HomeKit en er is een speciale app beschikbaar om alles aan te sturen en in te stellen. De hub werkt op dezelfde manier als de Philips Hue-bridge en zorgt voor de bediening van lampen, bewegingssensoren en meer.

Aqara hub in stopcontact

Je steekt de Aqara Hub gewoon in een vrij stopcontact en hebt dan meteen een nachtlampje. De strak vormgegeven hub was eerder al op Amazon verschenen, maar verdween daarna weer abrupt. Nu is hij op AliExpress verkrijgbaar bij meerdere aanbieders.

Aqara hub technologie

Er wordt gesproken over een ‘International edition’, maar het lijkt erop dat de huidige uitvoering voorzien is van een Chinese stekker, waar een geschikte (Europese) adapter bij wordt geleverd. Het zou betekenen dat de hub geschikt is voor 110 tot 250 Volt en daardoor wereldwijd is te gebruiken. Er zijn echter ook praktische bezwaren: volgens een iCulture-lezer die navraag deed (zie reacties) zou deze hub verbinding maken met servers in China. Dat wil je misschien liever niet.

Aqara hub met iPhone-app

Het wachten is nu op allerlei andere Aqara-producten die ook geschikt zijn voor HomeKit. Met de prijs van rond de 40 euro laat Xiaomi nog niet echt zien een prijsknaller te zijn, maar wellicht zijn de sensoren die ze gepland hebben een stuk goedkoper. Er komen onder andere temperatuur- en vochtsensoren, bewegingsmelders, lichtknoppen en raam- en deursensoren aan, die rond de 10 euro kosten.

Sommige Aqara-producten kun je ook via Amazon in Duitsland krijgen, waardoor je eventuele invoerheffingen voorkomt. Wie liever de EU-versie van de Aqara-hub gebruikt zal nog even moeten wachten; een datum is nog niet bekendgemaakt. Misschien is het nog even goed om te melden dat deze Aqara-hub niet geschikt is als HomeKit-hub voor ál je apparaten. Daarvoor heb je nog steeds een Apple TV, HomePod of iPad nodig.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 18 augustus: Privacybezwaar van Chinese servers toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 augustus 2018, 8:06
Categorie Accessoires
Onderwerpen smart home, xiaomi

Smart Home

Een smart home is een huis die met het internet verbonden is via allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld lampen, deursloten, speakers, stekkers, televisies en andere verbonden apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten.

Smart Home
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.