App Store webpagina iCulture-app

Vanaf juli moeten alle nieuwe apps geschikt zijn voor iPhone X-scherm

Apple heeft ontwikkelaars op de hoogte gebracht dat alle nieuwe apps en appupdates gemaakt moeten zijn met de ontwikkeltools voor iOS 11, oftewel de iOS 11 SDK. Ook moeten de apps het schermformaat van de iPhone X ondersteunen.

Juli 2018 is deadline voor Super Retina

Geen zwarte balken meer als het aan Apple ligt: vanaf juli 2018 moeten alle nieuwe apps en appupdates zorgen dat ze rekening houden met de ‘oren’ van het iPhone X-scherm. Toch zul je er nog niet helemaal vanaf zijn, want ontwikkelaars kunnen er ook voor kiezen om helemaal geen updates meer uit te brengen. Apple maakte de wijziging bekend via het ontwikkelaarsportaal. De Super Retina-ondersteuning wordt belangrijker omdat alle verwachte 2018 iPhones waarschijnlijk voorzien zijn van een dergelijk scherm met een hogere resolutie. Het gaat om drie modellen met een schermformaat van 5,8″, 6,1″ en 6,5″ en dat vereist een hogere resolutie dan de huidige 5,5″ Plus-modellen. De komende weken zul je ongetwijfeld een hoop app-updates zien met het standaardtekstje ‘iPhone X optimized’. De iCulture-app (link) is sinds november 2017 al klaar voor de iPhone X en er komt binnenkort alweer een nieuwe update aan.

iOS 11 SDK verplicht

Ontwikkelaars moeten bovendien gebruik maken van de nieuwste ontwikkelaarstools, de iOS 11 SDK. Voor nieuwe apps gold sinds afgelopen april al dat ze met de iOS 11 SDK moesten zijn gemaakt, maar vanaf juli 2018 geldt het ook voor updates van bestaande apps. Apple doet dit regelmatig, om te zorgen dat ontwikkelaars de nieuwste tools gebruiken. Tegelijk is Apple wat actiever met het verwijderen van apps die niet meer goed functioneren en al jaren niet zijn bijgewerkt. Ontwikkelaars krijgen vaak wel de kans om hun app nog te updaten, voordat ‘ie definitief wordt verwijderd.

App Store iOS 11

Apple hoopt met de maatregelen ook dat ontwikkelaars meer gebruik maken van de nieuwste technieken in de iOS 11 SDK. In een toelichting schrijven ze: “Your apps can deliver more intelligent, unified, and immersive experiences with Core ML, ARKit, new camera APIs, new SiriKit domains, Apple Music integration, drag and drop for iPad, and more.” Voor kleine ontwikkelaars kan de regel onhandig zijn: als ze een foutje in hun app ontdekken en de bug willen fixen zullen ze veel meer aanpassingen moeten doen om de app bij te werken. Hobby-ontwikkelaars die in hun vrije tijd ontwikkelen hebben daar niet altijd tijd voor. Maar wie slim is brengt nog snel voor juli 2018 een update met de belangrijkste bugfixes uit, om daarna aan een grotere update te kunnen werken.

Apps verdwijnen
De strenge deadline van Apple kan ook onbedoelde consequenties hebben: zo verplichtte Apple ontwikkelaars onlangs om de nieuwste watchOS SDK te gebruiken. Dat had tot gevolg dat sommige ontwikkelaars van het eerste uur hun Apple Watch-app verwijderden, omdat ze geen zin hadden om de app nog bij te werken. Een van de bekendste titels waarmee dat gebeurde was Instagram.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 mei 2018, 7:38
Bron Bron Apple
Categorie Apps
Onderwerpen app store, developers, ontwikkelaars
Software iOS 11

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.